Breaking news

Băsescu: Susțin ca UE și NATO să ajute militar Ucraina

loading...

Președintele României, Traian Băsescu a declarat vineri, la Reuniunea Anuală a Diploamției Românești că el susține sprijinirea militară a Ucrainei din partea Uniunii Europene și a NATO, pentru a putea face față armatei Federației Ruse.

basescu - ucraina - armataBăsescu a anunțat că va cere NATO și UE să doteze militar Ucraina, în caz contrar armata vecinilor de la est va fi măcelărită de Rusia.

„În evaluarea noastră, riscul major este răsturnarea raportului de forţe în favoarea separatiştilor. Dacă discutăm foarte cinstit, este răsturnarea raportului de forţe în favoarea Federaţiei Ruse, pentru că Federaţia Rusă este cea care întreţine, alimentează, construieşte acest conflict în estul Ucrainei. Apreciem că armata ucraineană se află în dificultate şi o spun fără nicio reţinere. Dacă statele Uniunii Europene, statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare cu care să poată face faţă acţiunilor Federaţiei Ruse, şansele guvernului de la Kiev, ale puterii de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii şi continuarea luptelor în estul Ucrainei riscă să se transforme într-un măcel la adresa armatei ucrainene. O spun fără ezitare, statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii. Cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi câte arme neletale le-au fost trimise, este timpul, dacă vrem să ajutăm democraţia din Ucraina, dacă vrem să dăm o şansă poporului ucrainean să-şi continue drumul spre Uniunea Europeană, trebuie să acţionăm la fel ca şi Federaţia Rusă, adică să punem la dispoziţia armatei ucrainene orice mijloace pot fi disponibilizate pentru a-i ajuta în această luptă care poate deveni inegală. Ca atare, poziţia mea în Consiliul European de mâine va fi îndreptată către sprijinul Ucrainei cu armament, cu care să poată face faţă agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, agresiune materializată în aşa-numitul «război hibrid», pentru că în ziua de azi Federaţia Rusă nu mai invadează, ci pur şi simplu, inventează oamenii verzi, inventează armament care nu se ştie de unde vine pentru separatişti, inventează orice se poate inventa pentru a destabiliza o ţară vecină cu noi, o ţară europeană, o ţară din estul Europei. Deci voi susţine ideea că statele Uniunii Europene, statele membre NATO trebuie să treacă la faza punerii la dispoziţie a mijloacelor militare necesare armatei ucrainene”, a spus Băsescu în fața diplomaților români reuniți la București. 

Băsescu a precizat că va cere la Consiliul Europeni, aplicarea unui nou pachet de sancțiuni la adresa Federației Ruse: De asemenea apreciez că nivelul de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse trebuie reevaluat. Trebuie reevaluat pentru că sancţiunile s-au adoptat la un moment în care Federaţia Rusă încă avea o oarecare decenţă în aprovizionarea cu armament modern a separatiştilor şi în sprijinul cu specialişti militari de toate categoriile, de la specialişti pentru operarea echipamentelor sofisticate, până la ofiţeri care să coordoneze activităţile militare ale separatiştilor. Deci Federaţia Rusă şi-a asumat, fără posibilitatea de a nega, chiar dacă diplomaţia Federaţiei Ruse neagă, evidenţa informaţiilor şi a probelor din teren arată, fără echivoc, că Federaţia Rusă a trecut la o cu totul altă etapă de sprijinire a separatiştilor.  De asemenea, voi susţine trecerea la o nouă etapă de sancţiuni, sancţiuni financiare, sancţiuni care să vizeze sectorul energetic şi sancţiuni care să vizeze sectorul militar. Nu mai putem continua să ducem la bun sfârşit contractele pentru echipamente militare pe care le au diverse state cu Federaţia Rusă, atât timp cât aceste armamente se îndreaptă împotriva democraţiei, împotriva unui stat suveran, împotriva unui stat independent. Azi e Ucraina, mâine poate fi oricine altcineva.

Băsescu le-a mai spus diplomaților că va cere în cadrul Summitului NATO, sporirea de efective militare în România: De asemenea, vreau să ştiţi că la NATO, la Summitul NATO din Marea Britanie, vom susţine ceea ce şi facem acum la nivel diplomatic, este o lucrare care ţine de mai bine de 30 de zile, dar şi acolo, în plenul Summitului, vom susţine consolidarea flancului estic al Alianţei. 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata