Breaking news

Articolul din codul penal care îngrădea libertatea presei, abrogat de Camera Deputaților

loading...

Posibilitatea de îngrădire a libertății presei a fost eliminată marți, din Codul Penal la inițiativa PNL, de către plenul Camerei Deputaților.

codul penal la ccrDupă Senat și Camera Deputaților a fost de acord cu inițiativa PNL de abrogare a articolului 276 din Codul Penal care îngrădea libertatea de exprimare.

Salut sprijinul colegilor din Camera Deputaților, care au înțeles importanța abrogării articolului 276 din textul Codului Penal. Se elimină astfel o eroare, care ar fi putut avea grave consecințe pentru viața democratică din România. Liberalism înseamnă, printre altele, respectarea libertății de expresie și asigurarea unui cadru lipsit de orice tip de cenzură în care mass-media să își desfășoare activitatea. Celeritatea cu care acest subiect a fost tranșat de către Parlament demonstrează importanța demersului liberalilor de a elimina orice posibilitate de a îngrădi libertatea presei. Această atitudine indică, în mod vădit, atașamentul pentru respectarea atât a Constituției, care interzice orice formă de cenzură, cât și a principiilor care caracterizează societățile democratice stabile. Prin abrogarea articolului 276 din Codul Penal, se elimină prevederi care ar fi putut limita libertatea de expresie, prin impunerea unor sancțiuni pentru o serie de fapte care sunt parte a practicii jurnalistice curente. Partidul Național Liberal a recunoscut întotdeauna importanța unei prese libere, ca element fundamental al unei societăți cu adevărat democratice. Tocmai din acest motiv, orice prevedere legislativă care lasă o cât de mică posibilitate de îngrădire a dreptului la liberă exprimare nu poate fi acceptat. Îmi exprim speranța că Traian Băsescu va promulga cât mai repede Legea pentru abrogarea art.276 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal.”, a declarat Alina Gorghiu, unul din inițiatorii legii privind abrogarea articolului cu pricina din codul penal.

Articolul 276 din codul penal intrat în vigoare la 1 februarie 2014, va fi abrogat în realitate doar dacă Băsescu va semna decretul de promulgare a legii și acesta va fi publicat în Monitorul Oficial.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata