Breaking news

Succes românesc cu Vioara lui George Enescu la Lisabona

loading...

Sala Pequeno Auditorium a Centro Cultural de Belém din Lisabona a răsunat de aplauzele unui public entuziast joi seara, cu ocazia recitalului extraordinar al violonistului Gabriel Croitoru şi al pianistului Horia Mihail, susţinut pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu.

vioara lui enescuEvenimentul a fost organizat de ICR Lisabona cu concursul Centro Cultural de Belém şi al Radio România Cultural.

Cu aceeaşi ocazie a fost inaugurată şi expoziţia Sonorul în instantanee semnată de Virgil Oprina, expoziţie cuprinzând fotografii realizate pe parcursul ultimelor ediţii ale Festivalului Enescu.

Dacă anul trecut povestea muzicală marca Radio România Cultural, turneul Vioara lui George Enescu la sate, ducea muzica de cea mai bună calitate în locuri din România în care, până atunci, nu se auzise niciodată pe viu, iar pentru toţi cei ce au asistat la aceste concerte, dar şi pentru solişti şi organizatori, experienţa a fost una extraordinară, unică, acum publicul din Lisabona, a avut prilejul de a asculta şi de a se lăsa vrăjit de sunetul minunat al viorii Guarneri del Gesu, care i-a aparţinut lui George Enescu (instrument aflat actualmente în patrimoniul Muzeului naţional George Enescu).

În public s-a aflat şi celebra cântăreaţă de fado Misia care a declarat: Am ascultat cu mare plăcere acest recital pentru că am o atracţie specială pentru muzica românească şi îi apreciez pe muzicienii români, nu numai pentru că am avut concerte in România. Am apreciat în mod deosebit şi muzica lui Sarasate, pentru că mama mea a fost dansatoare şi dansa pe această muzică.

În contextul promovării festivalului internaţional George Enescu în Portugalia, Institutul Cultural Român de la Lisabona a colaborat în premieră cu Centro Cultural de Belém pentru organizarea acestui proiect muzical şi expoziţional.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata