Breaking news

Vocile Teleenciclopedia, în studioul Se zice că… de la TVR

loading...

Acum 50 de ani, în 21 mai 1965, TVR difuza prima ediţie Teleenciclopedia. Carmen Movileanu, Mihai Gruia Sandu, Mircea Neacşa, Răzvan Theordorescu vin la ediţia de miercuri, 20 mai, a emisiunii Se zice că…. La TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 17.10.

Teleenciclopedia, 50 de ani la TVRÎn 20 mai, la Se zice că…, sărbătorim 50 de ani de existenţă a emisiunii Teleenciclopedia, alături de Carmen Movileanu – realizator tv, vocea documentarelor Teleenciclopedia, Mihai Gruia Sandu – actor, voce a aceleiaşi îndrăgite emisiuni, Mircea Neacşa – realizator tv, de asemenea voce a filmelor emisiunii, dar şi împreună cu academicianul Răzvan Theodorescu – consultant ştiinţific.

Eurovision alături de Cerbul de Aur, Tezaur Folcloric, Teleenciclopedia reprezintă câteva dintre cele mai importante branduri ale Televiziunii Române. Acum 50 de ani, mai precis, în 21 mai 1965, se difuza prima ediţie Teleenciclopedia.

Celebra arie de pian şi orchestră compusă de Nicolae Kirculescu a fost aleasă de Adolf Oprescu, primul producător al Teleenciclopediei alături de Dumitru Udrescu, drept melodie de generic.

Pentru ca filmele documentare să poată fi urmărite în fiecare sâmbătă seară, o echipă de producători, redactori, ilustratori muzicali, editori a colaborat cu nume sonore ale culturii româneşti în calitate consultanţi ştiinţifici ori pentru asigurarea comentariului tv.

Cum se alcătuieşte sumarul unei ediţii Teleenciclopedia? Care sunt paşii pe care îi urmează un film de la statutul de propunere până la difuzare?

Ce înseamnă munca de consultant ştiinţific?

Ce subiecte ar alege fiecare dintre invitaţi dacă ar fi să întocmească un sumar al emisiunii, ce rubrici ar cuprinde acea ediţie Teleenciclopedia?

Vocile sunt specializate pe subiecte?

Răspunsuri la aceste întrebări, dar şi întâmplări inedite de la realizarea emisiunii de-a lungul timpului puteţi afla de la invitaţii speciali de miercuri ai Ioanei Voicu şi ai Florinei Constantinescu.

„Şi tot la Se zice că…, ne amintim de vocile lui Florian Pittiş şi Silviu Stănculescu, de lectura inegalabilei Mariana Zaharescu şi depănăm amintiri la telefon cu o altă voce a emisiunii Teleenciclopedia – Dinu Ianculescu”, spun Ioana Voicu şi Florina Constantinescu, prezentatoarele emisiunii de miercuri după-amiază de la TVR.

În primii 5 ani de difuzare a emisiunii Teleenciclopedia, lectura comentariilor era în direct. Ion Frunzetti, una dintre primele voci ale emisiunii, nu scria textul.

Vedea filmul, îşi făcea notiţe şi apoi vorbea în direct. A fost numit de către Răzvan Theodorescu, într-o emisiune tv, „cel mai mare vorbitor pe imagini, din lumea culturală românească”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata