Breaking news

Violonistul Alexander Bălănescu vine la Conversaţii esenţiale

loading...

Emisiunea „Conversaţii esenţiale”, difuzată sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 20.10, prezintă un interviu exclusiv cu violonistul și compozitorul israelian, originar din România, Alexander Bălănescu.

Alexander BălănescuIuliana Ciugulea, stă de vorbă cu invitatul său şi discuta despre copilărie, locurile unde se simte acasă şi dezrădăcinarea de ţara noastră. La rugămintea realizatoarei emisiunii “Conversaţii esenţiale”, de a cânta o partitură care să exprime ceea ce înseamnă pentru el Bucureştiul, Alexander Balanescu cântă cu emoţie şi înverşunare. Aceasta dezrădăcinare l-a costat foarte mult. Însă, în acelaşi timp, l-a făcut si ceea ce este astăzi.

Violonistul şi-a petrecut copilăria în România, Israel şi Londra, urmând mai apoi să plece la New York, la Julliard School. Este unul dintre cei mai inventivi, originali şi pasionaţi muzicieni contemporani care a făcut muzica de film şi de teatru, cu influenţe principale de muzică populară românească.

A fost un şoc pentru mine când am părăsit România. De fapt, nu m-am adaptat nicăieri pe unde am fost. Nici acum nu pot să spun că aparţin unui loc anume. În Londra sunt considerat muzician român, pe o parte îmi place, dar pe de alta parte este enervant, dupa 40 de ani trăiţi acolo”, spune Alexander Bălănescu.

Violonistul recunoaşte că rădăcinile sale româneşti sunt foarte importante ca mod de a gândi muzica. Când era student, i se spunea că îi trebuie o anumită vârstă să înţeleagă Bach. Acum: îmi dau seama că aşa este. Încep de abia acum să văd sensul muzical. Mă interesează saă mă întorc la muzica clasică- Bach, Mozart, Schubert. Cu cvartetul meu mă reîntorc la Schubert. Este mai modern decât Stravinski. Toată experienţa mea de până acum mă ajută să înţeleg mai bine pe Mozart sau Beethoven şi pot acum să aduc o interpretare originală.

Interviul şi interpretarea fenomenală a lui Alexander Bălănescu, le puteţi urmări sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 20.10 pe Digi24 , în cadrul emisiunii Conversaţii esenţiale.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata