Breaking news

TVR crează un post tv special pentru Republica Moldova

loading...

De la 1 decembrie, TVR își reia emisia pe teritoriul Republicii Moldova. CNA a acordat, joi, Societăţii Române de Televiziune o licenţă secundară pentru TVR prin care să transmită un program special în Moldova.

tvr - republica moldovaSocietatea Română de Televiziune a solicitat CNA aprobarea unei grile secundare a TVR Internaţional, care să fie special dedicată telespectatorilor din Republica Moldova, unde televiziunea publică din România va relua retransmisia de programe începând de la 1 decembrie, sub denumirea şi sub sigla “TVR”.

De la 1 decembrie vom fi din nou în casele telespectatorii de peste Prut, cu o grilă specială care va conţine emisiuni culturale şi de divertisment, informaţii despre România, dar şi programe care să acopere realităţile din Republica Moldova. În acest sens, ne propunem ca, într-o perioadă cât mai scurtă de timp, 30% din grilă să fie dedicată emisiunilor autohtone şi să colaborăm cu televiziunea publică Moldova 1”, a declarat Claudiu Săftoiu, Preşedinte-Director General al TVR.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis pe 7 noiembrie, Televiziunii Române că a luat act de semnarea Acordului de soluţionarea amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO, la 1 august 2008. Ca urmare, litigiul dintre cele două părţi a fost stins la Curtea Europeană.

Curtea a consfinţit astfel Acordul de soluţionare amiabilă pe care l-am semnat cu Guvernul Republicii Moldova, un document esenţial, care a înlăturat cel mai dificil obstacol în calea prezenţei programelor TVR în Republica Moldova”, a spus Claudiu Săftoiu, PDG al TVR. „Salutăm decizia CEDO şi ne bucură faptul că suntem tot mai aproape de momentul în care telespectatorii din Republica Moldova vor urmări din nou emisiunile TVR”, a continuat PDG al TVR.

Potrivit lui Beatrice Comănescu, director al TVR Internaţional, conceptul de grilă a TVR pentru Republica Moldova “este axat pe promovarea culturii şi limbii române, informaţie, divertisment”.

În timp, vor fi şi filme subtitrate în româneşte, pe modelul TV5, aşa cum TVR Internaţional practică prin grila sa 1. Sunt introduse în grilă producţii care provin de la Euronews, magazine care discută probleme de importanţă socială, economică, de mediu ş.a.m.d. În timp, vom avea şi o producţie targetată pentru Republica Moldova, talk show-uri live, interactive, care să suscite interesul telespectatorilor din acest spaţiu geografic”, a spus Beatrice Comănescu.

La rândul său, Claudiu Săftoiu a spus că autorităţile moldovene ţin foarte mult ca 30% din această grilă a TVR “să fie autohtonă”:  Este practic un schimb de informaţie culturală, de actualitate culturală, socială, economică şi politică pe care îl intenţionăm cu acest demers al nostru. Vom avea în vedere o colaborare foarte strânsă cu postul de televiziune publică Moldova 1, acolo am găsit înţelegere să ne instalăm sediul. Vom echipa cele câteva camere care ne vor fi puse la dispoziţie cu echipament de televiziune adus din România, vom colabora cu Moldova 1 pentru ca un număr de corespondenţi din Republica Moldova să vină la training în România pentru câteva săptămâni, pentru ca, alături de un director editorial trimis de la Bucureşti la Chişinău, să putem avea o redacţie proprie care să realizeze acest 30% de conţinut autohton. Într-o prima etapă, TVR va fi retransmis în sistemul de cablu din Republica Moldova. A doua etapă, începând din 2015, este participarea la o licitaţie potrivit legii audiovizualului din Republica Moldova pentru o frecvenţă naţională în regimul de transmisie digital terestrial.

Monica Gubernat, un alt membru al CNA, a spus că grila dedicată a TVR pentru Republica Moldova a fost elaborată în urma unui memorandum încheiat între guvernele României şi Republicii Moldova.

TVR  a început să emită pentru prima dată în Republica Moldova pe 1 octombrie 1990.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata