Breaking news

TVR, amendat de CNA cu 700 de milioane pentru că nu a prezentat caseta martor cu emisia TVR Moldova

loading...

CNA a amendat marți, TVR, cu suma de 70.000 de lei, pentru că nu a prezentat caseta martor a emisiei TVR Moldova din data de 7 februarie 2014, când Stelian Tănase a dat ordin să întrerupă emisia pentru a cenzura documentarul Moștenirea Clandestină.

tvr amenda cnaConsiliul Național al Audiovizualului a decis în ședința de marți, să aplice o amendă de 70.000 de lei Televiziunii Române pentru că a refuzat să prezinte caseta martor cu emisia TVR Moldova din data de 7 februarie 2014.

Caseta martor a fost făcută pierdută de către actuala conducere a TVR, pentru a nu exista dovada întreruperii emisiei TVR Moldova, la solicitarea lui Stelian Tănase, pentru a cenzura documentarul Moștenirea Clandestină, realizat de Monica Ghiurco.

Irina Radu, director de programe al TVR spus în fața membrilor CNA că nu s-a monitorizat emisia TVR Moldova, în acea săptămână din motive tehnice și că poate pune la dispoziția Consiliului doar copia playlist-ului.

Potrivit legii audiovizuale, toate televiziunile din România, indiferent că sunt private sau de stat, au obligația să înregistreze emisia zilnică a canalului tv și să păstreze caseta martor minim 30 de zile. Din acest motiv s-a aplicat amenda.

Narcisa Iorga, membru CNA a propus o amendă de 100.000 de lei, precizând că: Domnul Stelian Tănase este directorul interimar al televiziunii publice. La o televiziune privată poate că directorul are responsabilitate editorială. La televiziunea publică nu are. Faptul că directorul interimar a oprit din emisie un documentar, după ce acesta era aprobat de responsabilul editorial, are un singur nume: cenzură. Cred că declarația președintelui e arhisuficientă, a recunoscut că a oprit din emisie un documentar deși nu avea dreptul. Îmi mențin amenda de 100.000 de lei și consider agravantă situația de neprezentare a unei copii la o lună de zile.

Numai că amenda o vor plăti tot românii prin taxa lunară către TVR, iar Stelian Tănase scapă basma curată pentru că a oprit emisia TVR Moldova și pentru că a cenzurat documentarul Moștenirea Clandestină.

CNA a votat în ședința de marți, la propunerea lui Christian Mititelu, realizarea unui raport de monitorizare asupra documentarului Moștenirea clandestină.

loading...
1 Comentariu
 1. Petre Racanel spune

  CENZURA SI ABUZ IN SERVICIU LA TVR in 2014 !!!
  Referitor la ședința Consiliului Național al Audiovizualului din 4 martie a.c. la care am participat în calitate de reclamant al actului de cenzură comis de Directorul General interimar al TVR, Stelian Tănase, asupra difuzării pe TVR Internațional (TVR Moldova) a apreciatului documentar “Moștenirea clandestină“, un caz deja consacrat de presă sub numele de “cazul Tănase”, precizăm următoarele:
  – Nu am fost invitați să participăm la ședința publică a Consiliului în care s-a dezbătut acest caz (27 februarie a.c.), deși am purtat corespondență cu CNA, solicitând expres acest lucru. În adresa oficială primită în data de 3.03.2014 cu nr. 2708 RF, am fost informați că ”audierile pe acest caz s-au încheiat, iar în ședința publică din 4.03.2014 se va dezbate modul de soluționare a acestui caz de către Consiliul”.
  – Federația Societatea Civilă Românească, indignată că nu i se acordă importanță și că nu i se acceptă de către cei care o reprezintă dreptul legitim la a-și susține public punctul de vedere, cere ca membrii societății civile să poată participa în organismele de conducere ale instituțiilor publice, în speță TVR, acolo unde este vorba de banul public și avuția națională, astfel încât să poată fi monitorizată cheltuirea banului public și să împiedicăm falimentarea Televiziunii naționale. De aceea, noi, reprezentații FSCR ne-am rezervat dreptul de a participa la ședința de astăzi, chiar dacă, repetăm, din motive care ne scapă, nu am fost invitați!
  – Am constatat cu surprindere că subiectul sesizării noastre, domnul Stelian Tănase care a devenit un subiect național, sfidează instituția de monitorizare a audiovizualului numită CNA prin lipsa de interes și aroganța manifestate. Ne-a făcut plăcere, însă, să constatăm că mulți dintre membrii CNA (în mod special domnul Radu Gabrea, doamnele Narcisa Iorga și Monica Gubernat) au avut o atitudine de bun simț și nu au negat evidența, aceea că s-a produs un act de cenzură și un abuz în serviciu, încadrate conform legilor în vigoare. Nici ceilalți nu au fost împotriva argumentației aduse de cei menționați anterior, însă au încercat să minimalizeze gravitatea faptei, adoptând în cele din urmă sancționarea cu amendă, ceea ce confirmă faptul că aproape toți au fost de acord că Stelian Tănase a greșit! Întrebarea societății civile românești cu privire la această decizie a CNA de amendare a postului public cu 70.000 de lei este următoarea: Cine va suporta această penalizare? O plătește domnul Stelian Tănase, așa cum ar fi normal, pentru că el a cenzurat, sau o plătim noi toți, cei care nu avem nicio vină și nicio responsabilitate directă că această funcție publică de interes național este politizată și ocupată de domnul Stelian Tănase cu ale lui practici dictatoriale?
  – ”Apocalipsa” de la Televiziunea publică a venit mai devreme decât era programată, prin dispariția misterioasă a casetei-martor, culmea coincidenței, la fel cum s-a întâmplat cu originalul contractului de autostradă încheiat cu Bechtel, care nu se mai găsește și care a adus prejudicii de miliarde României.
  – Au fost invocate de membrii CNA elemente ca: responsabilitate și competențe profesionale, editoriale, care prin sancțiunea dată confirmă că i-au lipsit cu desăvârșire domnului Tănase, situație în care se consideră că a săvârșit un abuz în serviciu, coroborat și cu alte fapte relatate în presă și confirmate chiar de cel în cauză. Pentru o înțelegere corectă și o decizie obiectivă în ceea ce îl privește pe actualul director interimar, cerem să fie studiat în detaliu CV-ul complet al acestuia, în mod special activitățile pe care le-a desfășurat înainte de 1989, într-un sistem în care s-a format și a activat, formându-se ca intelectual și acționând ca atare în noul sistem, cu practicile retrograde relevate mai sus!
  FSCR condamnă vehement un asemenea comportament într-o instituție de presă liberă, democratică și care aparține de drept și de fapt poporului și nu unei persoane sau alteia, în funcție de conjunctura politică.
  Ținând cont de cele întâmplate la TVR în ultimii 24 de ani și mai ales în ”momentul negru” al domnului Stelian Tănase în care a întrerupt cu de la sine putere emisiunea ” Moștenirea clandestină” după doar 8 minute, cenzurând-o, gest arbitrar care ne obligă să ne aducem aminte de cei care l-au propus și îl susțin în continuare în funcție și care au avut ”marțea neagră” a modificării Codului penal în interes personal și de grup, de faptul că domnul Stelian Tănase a fost propus și votat de o majoritate parlamentară care nu mai există, de retragerea masivă din Guvern și din instituțiile publice a grupului politic care l-a propus director la TVR și mai ales de gravitateai faptelor comise de acesta, cerem imperativ demiterea din funcție a domnului Stelian Tănase, în cazul în care acesta nu își va prezenta singur demisia și scuzele de rigoare față de cei prejudiciați de acțiunea lui.
  De asemenea, în baza evidențelor, a pagubelor, a amenzilor, a demiterilor și nu în ultimul rând a fraudelor provocate la TVR în ultimii 24 de ani, cerem organelor statului să se autosesizeze și să demareze un audit complet, autorizat, monitorizat de societatea civilă, care să identifice cauzele reale și responsabilii pentru dezastrul financiar de la TVR, responsabili care trebuie făcuți să plătească!
  Totodată, cerem o nouă conducere, depolitizată, la această instituție, care să fie pusă în slujba interesului public, al cetățeanului, să aibă experiență în domeniul administrării unei societăți publice de televiziune, iar ca sarcină ieșirea din dezastrul economic și de imagine în care se află azi o instituție simbol a democrației românești: Televiziunea Română Liberă!
  Încrezători în buna credință a membrilor CNA, solidari cu angajații TVR care sunt în continuare umiliți, desconsiderați și marginalizați de vremelnicele și incompetentele conduceri politizate, noi, reprezentații FSCR, cerem o decizie urgentă de schimbare radicală a modului de funcționare a Televiziunii Publice, astfel încât poporul să simtă că îi sunt reprezentate în mod direct interesele. Suntem gata să contribuim cu oameni competenți și onești pentru îndreptarea tuturor aspectelor negative din TVR și pentru asigurarea unei funcționări eficiente pe măsura importanței acesteia.

  FEDERAȚIA SOCIETATEA CIVILĂ ROMÂNEASCĂ
  http://fscro.eu/cenzura-si-abuz-in-serviciu-la-tvr-in-2014/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata