Breaking news

Televiziunea Română împlinește azi 57 de ani de la lansare

loading...

În ultima zi din anul 1956, TVR începea să emită în casele românilor, dintr-un studio improvizat din Floreasca, str. Moliere nr.2, din București.

tvr aniversare31 decembrie nu este doar ultima zi din an, dar este și ziua în care în România s-a lansat prima televiziune. Azi, TVR a ajuns la venerabila vârstă de 57 de ani fiind cea mai veche televiziune din România și din Europa de Sud est.

Televiziunea Română s-a lansat de Revelion la 31 decembrie  1956. Toate programele – piese de teatru, varietăţi, spectacole-maraton de Revelion – se difuzau în direct, neexistând mijloace de înregistrare şi de montaj.

Baza tehnică era modestă, dispozitivele şi aparatele erau construite cu forţe proprii. Din 1958, a fost posibila redarea filmelor de 16 mm, iar din 1 septembrie 1958 s-a trecut la producţia proprie de filme. Primul subiect de actualitate filmat de operatorii studioului din Floreasca a fost festivitatea de deschidere a anului şcolar.

Abia în 1968, s-a ajuns la un program zilnic, pe măsură ce studiourile au fost dotate cu aparatura corespunzătoare.

Îm februarie 1957  a fost realizată prima transmisie exterioară în direct, efectuată cu echipament mobil de televiziune instalat pe două autobuze, cu ocazia recitalului dat de Yves Montand la Sala Sporturilor din Floreasca.

La 5 mai 1957 a avut loc prima transmisie sportivă în direct:  meciul de rugby Anglia-România.

La 1 iunie  1957  a fost transmisă prima emisiune pentru copii de la Teatrul Ţăndărică.

În acel prim an, 1957,  Televiziunea a emis 600 de ore pe an. În 1958, se ajunge la 1100 ore de program, în 1959 – 1230 de ore, în 1961 – 1369 de ore, în 1971 – 3161 de ore.

Principalele evenimente interne şi internaţionale erau prezentate într-o emisiune zilnică intitulată „Informaţiile după-amiezii”, devenită, la 20 martie 1958, „Jurnalul Televiziunii”.

Din septembrie 1958 vor fi transmise toate manifestările din cadrul Festivalului “George Enescu”, festival internaţional la care TVR este în continuare coproducător.

La 23 mai 1959  are loc prima transmisie a unui spectacol preluat în direct de la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În  1960, baza de care de reportaj s-a  extins,  achiziţionându-se al doilea car de reportaj, iar după doi ani, încă două care.

Din 24 martie 1960 apare rubrica „Actualitatea internaţională”, iar din  6 februarie 1966, Jurnalul Televiziunii se va numi „Telejurnal” şi va fi transmis în două ediţii, una de seară şi o ediţie de noapte.

Mutarea în noul sediu din Calea Dorobanţilor, în 1970, a însemnat foarte mult în evoluţia televiziunii. Construit după modelul BBC-ului, noul centru era dotat cu cea mai modernă aparatură şi era alcătuit din patru corpuri de clădire: Studiouri (două studiouri de 600m pătraţi – astăzi ele poartă numele a doi mari teleaşti: Tudor Vornicu şi Alexandru Bocăneţ-, un studio de 800 m pătraţi şi alte patru mai mici pentru ştiri, proiecţii cinematografice şi un studio muzical) însumând o suprafaţă de 28000 m pptraţi, faţă de studioul din Floreasca de numai 460m patraţi, Corpul Film, Ateliere si Tehnic-redactional.

Acestea ofereau o bază de producţie capabilă să asigure realizarea emisiunilor pentru două programe simultan, la înalt nivel tehnic.

Prima transmisie color din România a fost în 23 august 1983 şi s-a făcut fără ştirea soţilor Ceauşescu. Când au aflat,  i-au sancţionat aspru pe inginerii televiziunii.

Transmisia din 23 august 1983 a fost făcută în sistem PAL, la fel ca restul care au urmat după acea dată, niciodată însă nu a fost anunţat în mod oficial că România a adoptat sistemul PAL.  Emisia era de fapt parţial color, adică între emisiunile alb-negru erau intercalate uneori şi programe color.

Din 1985, regimul comunist a redus programul de emisie la doar două ore pe zi. Programele de Revelion erau întrerupte de mesajul lui Nicolae Ceauşescu.

În 1989, TVR a fost singura televiziune din lume care a transmis, în direct, o schimbare de regim politic.

Aniversarea de 57 de an găsește Televiziunea Română într-o criză financiară cruntă cu un președinte interimar și cu un viitor nu prea luminos.

În prezent Televiziunea Română deține posturile naționale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR News,  TVR Internațional și studiourile regionale cu frecvență proprie: TVR Iași, TVR Cluj, TVR Timișoara, TVR Craiova și TVR Tg Mureș.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata