Breaking news

România va evolua în prima semifinală Eurovision alături de Moldova și Rusia

loading...
0 4

Luni, la Viena s-a efectuat tragerea la sorți pentru cele două semifinale Eurovision din 19 şi 21 mai 2015. România va evolua în prima semifinală alături de Republica Moldova, Rusia și Ungaria.

eurovision romania 2015România și-a aflat luni, adversarele din prima semifinală Eurovision ce va avea loc pe 19 mai 2015 la Viena. Reprezentanții României vor lupta cu alte 15 țări pentru unul din cele zece locuri care duc în finala de pe 23 mai 2015.

La ediția jubiliară din 2015 vor participa 39 de țări. 16 în prima semifinală, 17 în a doua și cinci țări sunt deja calificate, la care se adaugă țara gazdă, Austria.

Prima semifinală Eurovision 2015 va avea 15 țări și anume: Grecia, F.Y.R. Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, România, Rusia, Albania, Georgia și Ungaria.

În timp ce în a doua semifinală Eurovision 2015 vor evolua 17 țări: Norvegia, Irlanda, Cehia, Lituania, San Marino, Malta, Portugalia, Muntenegru, Elveția, Azerbaijan, Slovenia, Letonia, Polonia, Islanda, Israel, Cipru și Suedia.

Potrivit sistemului de televoting, în prima semifinală vor vota toți cei din cele 16 țări plus Austria, Franța și Spania. Iar în cea de-a doua semifinală votează cetățenii în cele 17 țări participante plus Germania, Italia și Marea Britanie.

De azi, 26 ianuarie, au început înscrierile la Selecția Națională Eurovision România 2015. Compozitorii pot trimite piesele pe adresa TVR, până cel târziu 8 februarie. Pe 9, 10, 11 februarie piesele vor fi audiate de juriu, iar pe 12 februarie se vor anunța cele 12 piese ce ajung în finala din 8 martie.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union, cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Paula Seling şi Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014 cu piesa „Miracle”, ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata