Breaking news

Pe 27 martie, de ziua unirii Basarabiei cu România, Digi 24 spune povestea tărâmului pierdut

loading...

Pentru ziua de 27 martie, zi însemnată în istoria României, Digi 24 a ales să pregătească un program special, prin care să readucă în atenţie atât momentul istoric al unirii Basarabiei cu România, cât şi discuţiile ultimilor ani pe care societatea românească le-a făcut în jurul acestei teme.

basarabia unire cu romaniaŞi asta pentru că, dintre toate provinciile româneşti, Basarabia este cea care a trecut, împreună cu toţi locuitorii ei, prin cele mai dramatice evenimente istorice.

De la ce s-a întâmplat cu acestă provincie din 27 martie 1918, trecând prin momentul 1940 şi până la conflictul din Transnistria sau actuala migraţie a unei treimi din populaţia Republicii  Moldova  peste hotare, totul va fi dezbătut şi analizat de Digi24, împreună cu invitaţii zilei.

Marți, 27 martie, în Jurnalele de știri, vor fi difuzate materiale speciale dedicate acestui eveniment, intervenţii ale unor istorici de renume care vor vorbi despre momentul 1918, dar şi despre ceea ce a urmat pentru România şi Basarabia, în cronologia istorică a faptelor.

Nu vor fi evident ignorate principalele probleme cu care s-au confruntat de-a lungul timpului locuitorii acestei regiuni, intensa campanie de rusificare, interpretarea potrivit căreia există două națiuni și două limbi diferite, română și moldovenească, dar şi situaţia de după 1989 când limba română versus limba moldovenească a avut o miză politică importantă: menţinerea sub influenţa Moscovei sau apropierea de România şi Uniunea Europeană.

Diferenţele dintre Basarabia şi România par şi astăzi de neconciliat, iar acesta va fi şi subiectul principal al celor două dezbateri ale zilei: una de la ora 17.00, moderată de Alice Iacobescu, iar cea de-a doua, începând cu ora 21.00, condusă de Cosmin Prelipceanu. Împreună cu invitaţii lor, cei doi realizatori de televiziune vor încerca să afle ce ne uneşte, însă mai ales ce ne desparte astăzi de Basarabia.

Marți, 27 martie, este o zi specială la Digi24, dedicată unui moment istoric despre care însă se vorbeşte prea puţin în ultimii ani.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata