Breaking news

O anchetă Din|interior: România, țara samsarilor de cai

loading...

O anchetă de excepție realizată de echipa emisiunii  Din|interior, difuzată duminică la Digi 24, dezvăluie cum a devenit România, paradisul samsarilor de cai.

samsarii de caiFie că recunoaşte sau nu, România are în continuare o mare problemă, sau altfel spus, o altă mare problemă care s-a şi regăsit pe primele pagini ale presei internaţionale: traficul de carne de cal. Chiar dacă, de curând România a fost scoasă de pe lista suspecţilor, anchetele autoritaţilor au scos la iveală existența unui sistem subteran prin care aceste animale ajung pe post de vită în magazinele din România.

Reporterii emisiunii „Din|Interior” au făcut o radiografie a fenomenului și vor arăta, în reportajul din ediția de duminică, de la ora 18.30, cum au ajuns românii să mănânce carne de cal fără să aibă idee despre asta.

Rezultatele anchetei jurnaliştilor Digi24 arată că, în ultimii ani, românii au mâncat tone de carne de cal, fără să ştie. Dimensiunile acestei escrocherii sunt greu de cuantificat.

Ce este sigur însă e că afacerea cu tăieri ilegale de animale, în general, datează de ani de zile, în anumite zone ale ţării ea fiind o adevărată tradiţie. În satul Homocea din judeţul Vrancea, spre exemplu, sătenii privesc această poveste ca pe ceva foarte firesc.

Dom’le, ăștia-s din tată-n fiu! Numai așa s-au ținut, de-acuma de 30 de ani, de tăiere de animale. …Tăia cai, aducea, îi tăia”, povesteşte un localnic despre anumiți samsari. Autorităţile locale confirmă existenţa acestei probleme. Un caz descoperit în Vrancea, în urmă cu doi ani, a scos la iveală o parte din dedesubturile acestor afaceri. „Organele de cercetare penală s-au sesizat din oficiu în acest sens și noi am colaborat ulterior – întrucât era sub vălul clandestinității desfășurată toată această activitate – cu Serviciile Secrete, este adevărat. Și i-am prins în flagrant. … La ei acasă am găsit animale tăiate. Cai tăiați, documente…”, spune Florin Ţârlea, procuror din Vrancea.

Un alt aspect scos la iveală de ultimele anchete în scandalul cărnii de cal este că, în ultimii ani, sute de cai bolnavi de anemie infecțioasă – boală cunoscută și ca „SIDA cailor” –  au ajuns la abatoare. Unii legal, alții – după cum bănuiesc foștii lor proprietari – pe filiera samsarilor de animale. Carnea aceasta, tratată termic, este bună de consum, spun specialiștii. Astfel, a fost trimisă la export.

Autoritățile sunt la curent cu fenomenul samsarilor de animale. Însă asigură că, în cazul scandalului cărnii de cal, nu este vorba de un risc de îmbolnăvire, ci doar de o fraudă.

Nu cred că scandalul ăsta a izbucnit acum pe un fond de, hai să spunem, pe un fond internațional sau că cineva are ceva cu România. Au mai fost probleme legate de sacrificarea ilegală a cailor și în trecut. Scopul nostru, ca autoritate, este de a descoperi  dacă se fac fraude”, spune președintele interimar al Autorității Naționale Sanitar Veterinare, Vladimir Mănăstireanu.

Cum am ajuns să mâncăm carne de cal pe post de carne de vită și cum funcționează sistemul subteran al samsarilor de animale, aflați duminică, la 18.30, pe Digi 24, dintr-un reportaj „Din|Interior”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata