Breaking news

Mircea Dinescu îi pregăteşte arheologului Ion Stângă o reţetă tradiţională din zona Olteniei

loading...

Mircea Dinescu îi pregăteşte arheologului Ion Stângă o reţetă tradiţională din zona Olteniei, în ediţia din 19 octombrie a emisiunii Politică şi delicateţuri de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 14.35.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPe 19 octombrie, Mircea Dinescu invită din nou telespectatorii TVR 1 la un prânz tradiţional, într-o atmosferă plină de culoare, pe malul Dunării, la Cetate. Alături de el se află arhelologul Ion Stângă, autor a şapte volume de arheologie şi numismatică şi a numeroase studii de specialitate. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită duminică, de la ora 14.35, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

Asistat de Dunărea agitată, poetul face o călătorie în timp, în istoria veche a Olteniei şi pregăteşte o mâncare tradiţională, „care ţine de vechimea acestui ţinut”, o saramură de pui, alături de care mămăliga este „obligatorie”. Vremea fiind neprietenoasă, deliciile culinare sunt pregătite în interior, iar cei doi protagonişti ies doar pentru a pune bucăţile de cocoş tânăr pe grătarul al carui jar e întreţinut de minune de vântul de afară.

Musafirul, despre care Dinescu spune că este „un personaj, o figură în Cetate”, îi aduce gazdei sale în dar una dintre cărţile lui de arheologie, o frescă a istoriei Olteniei scrisă „sprinţar şi pe un ton ludic vizavi de istorie şi oamenii din Cetate” şi îi satisface curiozitatea referitoare la trecutul şi locuitorii zonei pe care o iubeşte atât de mult. Discuţia captivantă din timpul preparării bucatelor este întreruptă din când în când de Mambo Siria, inedita fanfară a locului, iar lumina caldă a toamnei devine un ingredient principal în crearea unei atmosfere de poveste.

Mircea Dinescu îşi aşteaptă telespectatorii la ediţia Politică şi delicateţuri de duminica aceasta, sfătuindu-i să încerce şi ei să prepare acasă reţeta strămoşilor noştri, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă, pentru că „mâncărurile sofisticate nu au atâta farmec precum o mâncare simplă”.

Ion Stângă s-a născut pe 12 noiembrie 1947 la Cetate, a absolvit secţia de Istorie veche şi arheologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, obţinând doctoratul în Arheologie clasică. A fost conferenţiar la Universitatea din Piteşti şi mai apoi director al Muzeului regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin. A scris 7 volume de arheologie şi numismatică şi peste 180 de studii de specialitate. Una dintre cele mai importante descoperiri ale carierei sale a fost o biserică paleocreştină din provincia Dacia romană, datată din secolul IV-V e.n.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata