Breaking news

Libertatea Presei, dezbătută la Universitatea Lumina din București

loading...

Universitatea Europei de Sud-Est LUMINA din București, a găzduit luni seară, o dezbatere dedicată Libertății Presei. Evenimentul a fost organizat de Zaman România și Centrul ce Cercetări Interculturale LUMINA în parteneriat cu Global News Intelligence.

libertatea preseriLa evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Libertății Presei, au luat cuvântul Prof. dr. Huseyin Padem, președintele Universității Lumina, fostul corespondent al Televiziunii de Stat din Turcia, Flavius Caba-Maria – expert în Orientul Mijlociu, Cătălin Bucimanu – expert media și redactorul șef al Global News Intelligence, Dragoș Târnoveanu.

Cei cinci speakeri ai evenimentului au pus accentul pe ceea ce se întâmplă în prezent în Turcia în privința presei și a libertății de exprimare.

Fostul corespondent din România al televiziunii de stat din Turcia, TVT, concediat în mod abuziv pentru că se opunea regimului Erdogan a spus că peste 800 de angajați ai televiziunii au fost concediați din senin, iar din cei 76 de corespondenți internaționali, au mai rămas doar 7-8.

Potrivit raportului “Libertatea presei 2015”, realizat de Freedom House, Turcia ocupă locul 153 în privința Libertății Presei, fiind singurul stat din Europa unde presa nu este liberă.

În cadrul evenimentului de la Universitatea Lumina, a fost prezentat și un filmuleț în care a fost redată situația jurnalistului Ekrem Dumanli, redactor-şef al ziarului „Zaman”, arestat pe 14 decembrie 2014, pentru că publicația la care lucra se opunea regimului Erdogan.

Judecătorii care au decis să-l elibereze, jurnalistul turc este în continuare după gratii întrucât cei doi judecători cu o experiență de 20 de ani în magistratură, au fost arestați la rândul lor, de un judecător care avea doar un an vechime în justiție. Cei doi judecători au fost arestați pentru că l-au eliberat pe jurnalist, și asta după ce Erdogan a spus că decizia instanței nu este bună.

În prezent, deși decizia de eliberare este încă în vigoare, nu s-a găsit niciun alt judecător să o pună în aplicare, de frica lui Erdogan, astfel că jurnalistul este și în prezent în spatele gratiilor.

În România, presa e doar parțial liberă, Conform raportul realizat de Freedom House, presa din România este parțial liberă, ocupând locul 88 în lume.

Presa din România este la fel de liberă ca și în alte 70 de state printre care se numără și Italia, Ungaria, Republica Moldova, Republica Dominicană.

Freedom House a analizat situația libertății presei în 199 de țări și teritorii de pe glob, constatând că peste 30% dintre state au o presă liberă, iar primele poziții în această categorie sunt ocupate de Norvegia și Suedia.

libertatea presei - universitatea lumina

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata