Breaking news

Istoricul Manuel Stănescu vine Garantat sută la sută la TVR

loading...

Realizatorul Cătălin Ştefănescu începe o nouă serie de premiere la Garantat 100% duminică, 8 martie. De la 23.35, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, discuţia cu istoricul Manuel Stănescu i-a fost inspirată realizatorului Cătălin Ştefănescu de un articol cu titlul „Vladimir Ilici Lenin a fost împuşcat”, publicat recent.

Garantat cu Manuel StanescuCum domeniile de interes ale invitatului Garantat 100%  sunt istoria militară în secolul XX, precum şi conceptele şi curentele radicale în perioada interbelică, Manuel Stănescu vorbeşte cu pasiune despre acestea şi în emisiune.

 „Invitatul nostru din seara asta este absolvent al facultăţii de istorie, a lucrat la Ministerul Apărării Naţionale şi scrie în ziarul Adevărul şi în revista Historia. Cu ceva vreme în urmă, a publicat un articol amplu, extrem de interesant, cu titlul Vladimir Ilici Lenin a fost împuşcat. De-aici, cred, poate începe o discuţie care să capteze atenţia multor compatrioți. Nu doar în emisiunea asta, ci în general, în momentele în care se stă, pur şi simplu, la poveşti despre partea asta de lume şi despre istoria secolului din care am ieşit”, ne pune în temă Cătălin Ştefănescu.

Povestea despre tentativa de asasinat asupra lui Lenin este destul de puţin cunoscută la noi.

La Garantat 100%, Manuel Stănescu şi Cătălin Ştefănescu vorbesc despre Fania Kaplan, presupusa asasină a lui Lenin, despre atmosfera acelor ani, despre Revoluţia Bolşevică, dar şi despre valul de teroare pe care l-a declanşat această tentativă de asasinat.

Odată cu Revoluția Bolşevică, începe şi exportul de revoluţie, dar şi exportul de teroare (prima ideea că lupta clasei muncitoare „trebuie să învingă prin orice mijloc, indiferent de prețul care trebuie plătit”).

Şi tot la Garantat 100%, cei doi mai subliniază şi faptul că din tranşeele Primului Război Mondial se nasc marile totalitarisme ale anilor care aveau să urmeze în secolul XX.

Ediţia de duminică a emisiunii Garantat 100% va ilustra subiectul cu filmări şi fotografii de arhivă.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata