Breaking news

Ioana Flora, noul prezentator al emisiunii Ca-n filme

loading...

Ioana Flora, cea care a câştigat anul trecut Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul din „Periferic”, este prezentatoarea acestei ediții speciale a emisiunii Ca-n filme, de la Digi 24, dedicate femeii.  

ioana flora - ca-n filmeActriţa din „Domestic”, „Periferic”, „Marfa şi banii” şi „Pescuit sportiv” a filmat pentru emisiunea „Ca-n filme” într-o ipostază ultrafeminină, într-un mediu asociat de obicei cu bărbaţii: Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Parcul Carol.

„Ca-n filme” propune o ediţie dedicată femeilor din lumea filmului, actriţe, regizoare, scenariste şi specialiste în distribuţia de film, care îşi fac treaba cu seriozitate şi profesionalism într-o lume care, din afară, cel puţin, pare să aparţină bărbaţilor.

Ediția din săptămâna dedicată femeii a fost un foarte bun prilej pentru lansarea unei discuţii pe tema: dacă au sau nu femeile şanse egale cu bărbaţii în această industrie.

Dintre toate  actriţele intervievate Nataşa Raab a fost cea mai tranşantă: Şi în teatru, şi în film, mi se pare că scenariştii şi dramaturgii sunt aşa, mai misogini.

Regizoarea Iulia Rugină întăreşte şi ea ideea, faptul că accesul femeilor în această meserie este mult mai anevoios: Eu am dat de două ori la facultate, pentru că primul an am picat. În primul an când am dat, mi se pare că au fost două fete care au intrat. Eu oricum am fost sub linie, prima sub linie şi am mai stat un an pe bară şi am încercat din nou în anul următor, şi atunci erau mai multe fete. Eu auzisem de mitul ăsta că la UNATC nu prea acceptă femei.

Ca întotdeauna însă, părerile sunt împărţite. Există şi voci în cinematografia românească care spun că asta nu este o problemă reală şi ţine doar de tine să reuşeşti. Oana Răsuceanu, scenarist şi organizator TIFF este una dintre ele: Nu prea am avut parte de atitudini misogine din partea bărbaţilor. Am fost ferită de genul ăsta de interacţiuni. Poate şi pentru că… Cred că depinde foarte tare şi de personalitatea ta, ca femeie, de cum abordezi interacţiunile cu masculii. Cu bărbaţii. Şi cred că, oricât de puternică ar fi personalitatea barbatului, fie că vorbim de oameni pe care-i întâlnim la cursuri sau oameni pe care-i întâlnim pe stradă sau în momentul când suntem pe platoul de filmare, sau pur şi simplu, în viaţa mea, când mă duc şi beau un cico la terasă. Cred că sunt foarte curioasă întotdeauna faţă de oamenii pe care-i cunosc, fie că e vorba de sex feminin sau masculin. Şi atunci curiozitatea asta a mea, poate că-i face şi pe ei să fie puţin mai oneşti.

Duminică, la „Ca-n filme”, la noua oră de difuzare a emisiunii, 16.20, nume mari ale cinematografiei românesti povestesc despre cum au reuşit să facă totuşi cariere strălucite, într-o lume a bărbaţilor, într-o ediţie specială, dedicată femeii.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata