Breaking news

Ediție specială a Digi 24, transmisă din fața Palatului Regal

loading...

Digi 24 transmite în această seară, în direct, de la ora 19.30, o ediție specială a Campaniei ”23 august, 1944- Istoria furată”, chiar din fața Palatului Regal din București.

campanie digi 24Campania „23 august, 1944- Istoria furată”, demarată de Digi24 la începutul acestei săptămâni, se încheie cu o dezbatere amplă asupra unei zile care a schimbat destinul unei națiuni.

Vineri, de la ora 19.30, într-o ediție specială moderată de Elena Vijulie și Dan Suciu, istoricii Stelian Tănase și Lavinia Betea, analistul politic Emil Hurezeanu și consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, trag concluziile unei campanii prin intermediul căreia Digi 24 a recuperat istoria furată.

Ediția specială de la finalul campaniei va fi transmisă  dintr-o locație specială, din fața Palatului Regal din București. Pentru zecile de materiale difuzate în cele  5 zile de campanie s-a filmat sute de ore și s-au străbătut mii de kilometri.

În total au lucrat 15 oameni, am avut filmari în Basarabia, la Cernăuți, în Transilvania, am adunat o baza de date impresionantă, jurnale de front făcute de propaganda nazistă sau de cea comunistă, interviuri cu supraviețuitorii de la Stalingrad sau de la Odessa, veterani de război cu povești impresionante care au trăit istoria scrisă de învingători”, a mărturisit Toni Dohotariu, producător general al Departamentului de producție al Digi 24.

Alice Iacobescu și Stelian Muscalu dezbat, la rândul lor, într-o ediție specială, difuzată de Digi 24 de la ora 18.00, semnificația zilei de 23 august în istoria României,  iar pe parcursul întregii zile, în Jurnalele de știri Digi 24, vor fi difuzate reportaje care vorbesc despre importanța acestei zile în istoria României și care scot la iveală adevăruri bine ascunse de zeci de ani.

În decursul a 5 zile Digi 24 a difuzat 25 de materiale, fiecare cu o duratî medie de 8 minute, care au vorbit despre evenimentele zilei de 23 august. A fost de fapt o serie de mini-documentare, îndelung documentate de către reporterii Digi24.

Am descoperit în subsolul fostului muzeu al partidului filmul ,,Insurecția antifascistă, primul film de propagandă fabricat de activiștii comuniști despre ziua de 23 august 1944. Nu a mai rulat din anii ’50 și asta pentru că pe peliculă apar și personaje care apoi vor fi lichidate, de exemplu Lucrețiu Pătrășcanu care a fost acuzat ulterior de ,, orientare burgheză,, și a fost împuscat din ordinul lui Dej în anul 1954 la Jilava. Digi 24 a transpus o peliculă uitată timp de decenii, în format digital. Cu acest suport de imagini, Digi24 si-a propus să devoaleze istoria, să o recupereze. Fără acest suport vizual, campania nu ar fi existat. În plus am transpus alte trei role din anii ’50 care conțin imagini document de la importantele momente ale instaurării comunismului în Româna: naționalizarea, înființarea CAP-urilor, primele congrese ale PRM patronate de Dej. Digi 24 a demontat minciunile și mitologia propagandei comuniste cu argumente istorice, minciuni  pe care le-am învățat la școală timp de 45 de ani”, adaugă Toni Dohotariu.

Astăzi, de la 19.30, Elena Vijulie și Dan Suciu, alături de invitații lor,  trag concluziile unei campanii prin intermediul căreia Digi 24 și-a dorit să recupereze istoria furată a României.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata