Breaking news

Doi români apreciați de angajatorii străini, luptă să se adapteze la viaţa din România

loading...

Emisiunea “A doua emigrare” de la TVR 2, prezintă duminică, 7 iunie, de la ora 12.30 la TVR 2 şi TVR HD, povestea a doi români supraspecializaţi în domeniile lor, doriţi să lucreze în străinătate se luptă să se adapteze la viaţa din România.

a doua emigrareÎn această  nouă ediţie, Corina Dobre prezintă la A doua emigrare doi români care, în ciuda numeroaselor studii şi specializări la instituţii de prestigiu, au ales să refuze ofertele unor angajatori de prestigiu pentru a-şi aduce familiile acasă, în România. Numai că aici au descoperit că viaţa nu este uşoară nici pentru oameni ca ei iar bunele lor intenţii sunt frânate de birocraţia sistemului. Greutăţile vieţii de aici le pun piedici acolo unde nici nu se aşteptau aşa că ei şi familiile lor trăiesc, practic, o a doua emigrare.

Primul “erou” al acestei ediţii este Bogdan  Moldovan, chirurg supraspecializat în transplantul multiorgan. Şi-a desăvârşit pregătirea profesională în trei centre de renume din Europa. Şi, deşi i s-a oferit un post la un spital important din Bruxelles, el a ales să se întoarcă în România . Soţia sa, Andreea, medic de boli infecţioase i-a fost alături, dar pentru fiica lor, Oana, schimbările de mediu şi de sistem de învăţământ nu au fost uşoare. Acum se luptă de trei ani cu birocraţia pentru a înfiinţa primul centru privat de transplant din România.

Cel de-al doilea este Dan Nechita, doctorand şi asistent profesor la „Universitatea George Washington” din Washington, D.C şi absolvent al  Universităţii Columbia din New York. A studiat şi a lucrat în SUA timp de 12 ani, în insituţii de renume, precum Institutul de Război şi Pace Arnold Saltzman sau Televiziunea ABC News. S-a întors în România pentru că şi-a dorit ca fiul lui să studieze în limba română şi să cunoască îndeaproape valorile noastre tradiţionale. În plus, el şi-a dorit să înfiinţeze Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români, pe care se străduieşte să îl dezvolte la Bucureşti. Dar, deşi a traversat un ocean, lucrurile nu merg în direcţia dorită: planurile îl ţin departe de familia care locuieşte deocamdată  la Cluj, iar soţia sa încă nu a găsit un loc de muncă.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata