Breaking news

Digi World, documentar de excepție despre cel mai puternic laser din lume ce prinde contur la Măgurele

loading...

Digi World a realizat un documentar de excepție despre cel mai puternic laser din lume ce prinde contur la Măgurele, în România, la doi pași de București. După doi ani de muncă, filmări de la prima cărămidă pusă la temelia laserului, documentare, montaj și interviuri cu fizicienii români, a ieșit un film documentar ce va avea premiera pe 18 decembrie.

digi-world-frontierele-luminiDigi World urmărește pas cu pas dezvoltarea platformei de la Măgurele unde se construiește cel mai puternic laser din lume ce poate atinge 200 pentawați.

După doi ani de filmări și documentare temeinică, echipa Digi World a ales să facă o vizionare în premieră pentru presă și echipa de la Măgurele, chiar pe platforma în construcție.

Filmul documentar Frontierele luminii ne introduce în culisele proiectului ELI-NP. Timp de doi ani, realizatorii au urmărit pas cu pas lucrările de construcţie şi amenajare. Totodată, au dedicat un spaţiu special precursorilor acestei incredibile aventuri ştiinţifice. Dintre ei se distinge Horia Hulubei, pionierul cercetării în fizică atomică românească, omul care a parcurs drumul teribil de la un “duşman al regimului” şi până la “patriarhul cercetării atomice”.

Documentarul îşi propune să explice pe înţelesul publicului ce se va întâmplă pe platforma de la Măgurele, să descrie fiecare etapă a execuţiei acestui demers ambiţios şi soluţiile inginereşti ce au rezolvat probleme unice. Descoperim individualităţile care formează “sufletul” colectiv al proiectului şi vom află ce legătură subtilă este între fenomenul laser şi vechea artă japoneză a tragerii cu arcul.

Sub ochii noştri, la Măgurele, ELI-NP dărâma frontierele fizicii şi ale lumii cunoscute. Seria de documentare Frontierele luminii îşi propune să redea publicului acest efort istoric, să descrie cel mai important proiect ştiinţific realizat vreodată în România.

Proiecția filmului documentar ”Frontierele luminii” cu o durată de 34 de minute a avut loc pe un ecran amplasat în camera unde se vor monta cele două laser-uri de mare putere, căci vor fi două aparate laser, iar jurnaliștii și echipa de la Măgurele au fost amplasați în camera de comandă de unde peste trei ani se va controla activitatea de pe platformă.

Filmul a fost bine primit atât de jurnaliști cât și de către cei care zi de zi muncesc pentru a ridica cea mai mare platformă de cercetare în domeniul fizicii atomice.

Pentru ridicarea platformei de la Măgurele și pentru montarea laserului, costurile se ridică la peste 300 de milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor vin de la Uniunea Europeană.

constructie laser magurelelaser magureleplatforma magurele

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata