Breaking news

De Sfânta Maria Mare, TVR face transmisiuni în direct de la Mănăstirea Tismana, Cacica și Nicula

loading...

TVR 1 transmite pe 15 august, de la ora 10.00, la Universul credinţei, Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, de la Mănăstirea Tismana. TVR 2 programează de la ora 11.00, într-o ediţie specială Repere sacre, Pelerinaj la Mănăstirea Cacica. Iar la TVR 3, de la ora 9.00, poate fi văzută slujba oficiată la Mănăstirea Nicula.

TismanaCreştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, pe 15 august, Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, care marchează trecerea de la vară la toamnă. Într-o ediţie specială Universul credinţei, TVR 1 va transmite în direct de la Mănăstirea Tismana, din judeţul Gorj, Sfânta Liturghie prilejuită de Adormirea Maicii Domnului. TVR 2 transmite în aceeaşi zi, în direct de la Cacica (judeţul Suceava), Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica. Iar telespectatorii TVR 3 pot urmări slujba ofiată cu acelaşi prilej la Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj.

Ediţie specială Universul credinţei de Sfânta Maria la TVR 1

Realizată de Studioul TVR Craiova în colaborare cu TVR 1, transmisiunea directă a liturghiei de la Mănăstirea Tismana începe la ora 10.00 şi va putea fi urmărită la TVR 1, TVR Craiova, TVR HD şi TVR+ timp de două ore.

Citadelă a ortodoxiei româneşti, Mănăstirea Tismana este cel mai vechi aşezământ monahal, încă în funcţiune, din Ţara Românească, istoria sa numărând peste şase veacuri. Înconjurată de culmi împădurite şi stâncoase, mănăstirea a fost ctitorită de către Cuviosul Nicodim cel Sfinţit, cu susţinerea voievozilor Radu I, Dan I şi Mircea cel Bătrân. În 1675, cronicarul şi clericul otoman Paul de Alep nota impresionat în însemnările sale de călătorie: „ea nu mai are seamăn nici în această ţară, nici în alta, prin frumuseţea locului şi a aşezării, prin mulţimea apelor sale şi întărirea pe care o are, ajutată şi de ocrotirea zidurilor sale înconjurătoare.” Biserica „Marii Lavre” de la Tismana a fost sfinţită pe data de 15 august 1378 şi poartă hramul Adormirea Maicii Domnului.

Slujba de la Mănăstirea Tismana va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, alături de alţi ierarhi şi preoţi. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi în 15 august să participe la slujbele religioase şi rugăciune. Comentariul de specialitate al transmisiunii va fi asigurat de Corneliu Vlad Matache (TVR 1) şi de preotul Andrei Stănulică, consilier al Mitropoliei Olteniei şi colaborator al TVR Craiova. Producătorii transmisiunii sunt Estela Dincă (TVR 1), Mircea Giodea (TVR Craiova).

Pelerinaj la Mănăstirea Cacica, în ediţia specială Repere sacre de la TVR 2

Şi tot sâmbătă, 15 august, dar de la ora 11.00, TVR 2 va transmite în direct (iar TVR Iaşi înregistrat, de la ora 15.00) de la Cacica (judeţul Suceava), pe parcursul a două ore, Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica – ce va fi încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.

Liturghia de hram va fi celebrată de PS Petru Gherghel – episcop de Iaşi, care va ţine şi cuvântul de învăţătură. ÎPS Agostino Marchetto, arhiepiscop emerit din Italia, va avea un mesaj special pentru pelerini la sfârşitul Liturghiei. Alături de pelerini vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final, icoana Madona Neagră din Cacica va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Actuala biserică, cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, urmând un proiect din Polonia. În anul 2000, papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii din Cacica titlul de „basilica minor”.

Producătorul transmisiunii TVR de la Cacica, Suceava, este Carmen Olaru.

Sfânta Maria Mare la Mănăstirea Nicula, în direct la TVR 3

Credincioşii din Vestul ţării se pregătesc şi ei de sărbătoarea Sfintei Marii Mari. Pelerinii încep să se adune în curtea Mănăstririi Nicula din judeţul Cluj, unde au ajuns deja alţi credincioşi. Unii stau în corturi, alţii pe la localnici sau în chiliile mănăstririi. Oamenii spun că mersul pe jos până la Nicula este o tradiţie care se respectă cu sfinţenie de 100 de ani în comunitatea lor.

Mănăstirea Nicula poartă şi ea hramul Adormirea Maicii Domnului, fiind renumită pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Locaşul se află la câţiva kilometri distanţă de oraşul Gherla, în localitatea Nicula, între multe dealuri împădurite. Este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale nu doar din spaţiul transilvănean, ci din întreg spaţiul românesc. Începuturile unei aşezări monahale aici se leagă de vieţuirea în 1326 a unui pustnic, Nicolae, care a dat numele mănăstirii, cât şi satului în care se găseşte. Icoana Maicii Domnului de la Nicula a fost zugrăvită in anul 1681, de către preotul zugrav Luca, din localitatea Iclod. Icoana este cunoscută pentru puterile ei tămăduitoare, mulţi oameni vindecându-se de boli incurabile, sau dobândind prunci după ce s-au închinat în faţa ei.

Evenimentele propriu-zise de Sfânta Maria Mare încep vineri, la ora 12.00, când un sobor de preoţi şi credincioşii vor urca pe jos, din Gherla, până la Nicula. Telespectatorii TVR 3 pot urmări în direct, sâmbătă, de la ora 9.00, slujba oficiată aici cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Producătorul transmisiunii directe TVR 3 este Alin Gelmărean (TVR Cluj).

pelerinaj-Cacica

Cacica

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata