Breaking news

Dan Ben Eliezer, Ambasadorul Israelului, interviu exclusiv la Digi 24

loading...

Săptămâna aceasta, ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Bel-Eliezer prezintă în exclusivitate la emisiunea Paşaport Diplomatic de la Digi24 poziţia ţării sale asupra numeroaselor aspecte ale conflictului israelo-palestinian şi ale evoluţiilor din ultimele zile.

Dan Ben Eliezer - ambasador israel la bucurestiÎn legătură cu bombardarea unor ţinte din Fâşia Gaza de către armata israeliană, soldată cu zeci de victime civile, ambasadorul spune: Teroriştii se folosesc de populaţia civilă pe post de scut uman. Este foarte dificil. Din fericire Israelul are propria tehnologie şi noi chiar reuşim să ne alegem ţintele. De fapt casele în care trăiesc terorişti. Când ţintim înspre o casă sunt avertismente pentru ca oamenii să apuce să iasă din casă. Noi ţintim infrastructura, dar după cum spuneam, dacă tot ce vor este să lanseze rachete, de ce nu fac asta din zone nepopulate? Aşa ar putea minimaliza riscul de a răni oameni nevinovaţi. Deci acesta este războiul împotriva lor. Dacă vrei să rezolvi ceva într-o manieră sofisticată, din aer, atunci s-ar putea să aibă de suferit şi oameni nevinovaţi. La fel se poate întâmpla şi în operaţiunile terestre. Din păcate nu este ceva previzibil şi suntem trişti că palestinienii nevinovaţi au de suferit, dar aşa este la război şi tot din păcate şi populaţia israeliană este traumatizată.

Israelul consideră gruparea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, o grupare teroristă, de aceea orice negociere între cele două părţi ar trebui să respecte condiţiile clare cerute de către Israel.

Ceea ce spunem de foarte mult timp este că dacă Hamas ar accepta cele trei condiţii ale Cvartetului (SUA, UE, Rusia şi ONU), dacă Hamas ar spune: recunoaştem dreptul Israelului să existe, mă angajez să nu atac Israelul, să nu conduc activităţi agresive împotriva Israelului prin trafic de arme, lansare de rachete, crime şi aşa mai departe. Dacă vor accepta acordul pe care l-am semnat deja în trecut între Israel şi Autoritatea Palestiniană, şi noi am putea accepta Hamas-ul drept partener. Dar aceasta este o ficţiune. Eu nu văd să existe vreo şansă ca Hamas să “îşi schimbe năravul”, pentru că este o organizaţie teroristă şi intenţia lor este precum a altor jihadişti să creeze un stat radical islamic în Fâşia Gaza, în Cisordania în timp şi care să fie condus după regulile Sharia şi susţinut de alţi radicalişti din zonă”, a declarat ambasadorul Dan Ben-Eliezer.

Interviul integral realizat de Balazs Barabas va fi difuzat sâmbătă, 12 iulie, de la ora 22.30, în emisiunea Paşaport diplomatic, la Digi24.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata