Breaking news

Coca Bloos: Dinu Săraru a semnat poliţa mea în alb pentru ceea ce însemn eu pe scenă

loading...

Săptămâna aceasta,  Conversaţiile esenţiale” ale Iulianei Ciugulea aduc o altă personalitate de marcă a teatrului şi filmului românesc: actriţa Coca Bloos.

coca blossIar discuţia celor două nu a ocolit nici unul dintre marile momente, evenimente sau încercări din viaţa actriţei. Pornind chiar cu primele sale alegeri legate de facultate care, deşi nu foarte multă lume ştie, nu a fost teatrul ci filosofia.

Despre acest episod al vieţii sale, actriţa povesteşte:Nu m-am dus să dau la Institut că ai mei ziceau: „Eşti cam urâţică”. Eram dop, ce mai – adică câtă înălţime aveam, atâtea kilograme. … Dar nu regret anii petrecuţi în Facultatea de Filosofie şi nici cei trei ani de jurnalism. … Nu am avut cap şi organ pentru filosofie. Trebuie să ai. Ori eu eram cam agitată, nu aveam răbdare să stau în bibliotecă şi totuşi trebuia să fac ceva în afara orelor de curs. Şi cum nu m-am dus să stau în bibliotecă, să citesc, să reflectez, să meditez, atunci am nimerit la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj şi am dat peste secţiunea de teatru, condusă de doamna Olimpia Arghir, actriţă importantă a Teatrului Naţional din Cluj.

Înainte de acest episod, de prima întâlnire cu teatrul, Coca Bloos mărturiseşte că nu avusese foarte multe legături cu această lume: Eu nu am văzut teatru de mică. Eu dacă am luat cunoştinţă cu teatrul a fost auzindu-l la radio. Şi atunci se făcea linişte în casă şi era teatru. Ascultând piesele la rându-mi, mi le închipuiam gândindu-mă la personaje. Sigur că vocile mă impresionau şi le-am reţinut până în clipa de faţă – mă gândesc la meşterul Constantin Codrescu, sau la inegalabila doamnă Olga Tudorache. Ei şi după aceea m-am dus la facultate. Şi atunci, teatrul mi-a dat posibilitatea să mă desfăşor.

Despre oamenii care i-au marcat traseul profesional vorbeşte cu drag dar, un moment anume îi produce şi acum regrete legate de maniera în care s-a purtat faţă de un om care o ajutase foarte mult: Primul care m-a distribuit în teatrul profesionist a fost Toca, la Satu Mare, unde îşi dădea lucrarea de diplomă. … Am venit în Bucureşti când aveam 40 de ani, după un traseu frumos – Satu Mare, Braşov şi Piatra Neamţ. M-a luat Cătălina Buzoianu în „Uriaşii munţilor”, la Bulandra. Şi atunci nu mai aveam cum să fac navetă. Cel care a intervenit a fost Dinu Săraru, directorul Teatrului Mic, pe atunci. Văzându-mă a zis: pe asta o iau şi o detaşez. Şi m-a detaşat doi ani, până în 89, când a obţinut să dau concurs…. Eu nu contenesc să spun că Dinu Săraru a semnat poliţa în alb pentru ce însemn eu pe scenă. Şi am avut un moment reprobabil faţă de domnia sa. Cu tot ceea ce s-a întâmplat atunci la Teatrul Mic, vedeţi dumneavoastră, laşitatea, frica…n-am fost lângă omul care a semnat pentru mine în alb. I-am spus peste ani, mi-am cerut scuze. Sigur că atunci momentul era dificil, nu ştiai ce se va întâmpla cu tine dar…atâta timp cât ai capul pe umeri şi pretinzi că te mai şi gândeşti la ceea ce scoţi pe gură, şi pe ce pui semnătura…nu ai nicio scuză.

Cât priveşte tinerele generaţii de actori, acestea o încântă iar colaborarea cu ei îi face oricând mare plăcere: Am văzut nişte spectacole, vă rog să mă credeţi, orice teatru ar lua asemenea spectacole. Valoarea o formezi, e aşa un grăunte. Dar ei sunt la început şi sunt serioşi. Acum poate că vorbesc aşa despre ei şi pentru că nu am copii. Sau poate că mă întorc la copilărie şi găsesc bucuria jocului, naivitatea, candoarea. .. Cred că este şi un fel de vampirism, poate le iau energia acestor tineri, lucrând cu ei.

Întrebată de Iuliana Ciugulea ce îi place să facă atunci când nu este pe scenă, Coca Bloos spune că cea mai mare bucurie îi este oferită de cărţi: Un moment de mare bucurie pentru mine sunt târgurile de carte. Şi atunci mă duc acolo, dacă pot îmi iau, dacă nu, nu… La asta mi-a ajutat filosofia să nu-mi iau cărţile la metru, ci acele cărţi care pot fi pe înţelegerea şi pe bucuria sufletului meu.

Interviul integral cu un actor de excepţie, sâmbătă, de la ora 20.10, la „Conversaţii esenţiale”, pe Digi 24.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata