Breaking news

Claudiu Săftoiu a demisionat de la șefia TVR

loading...

Claudiu Săftoiu și-a dat marți, demisia, din funcția de Președinte Director General al TVR, cu doar câteva ore înainte ca Parlamentul României să respingă în plen, raportul de activitate pe 2012.

claudiu saftoiu - tvrDupă 17 luni de condus Televiziunea Română, Claudiu Săftoiu a demisionat de frică să nu fie demis de Parlamentul României. Liberalul a renunțat și la calitatea de membru al Consiliului de Administrație al TVR.

Claudiu Săftoiu a călcat pe bec de prea multe ori, a risipit sără noimă banii Televiziunii Române și i-a scos din pepeni pe liderii USL care vor să-l schimbe.

Închiderea TVR Cultural, selecția dubioasă a angajaților concediați, cumpărarea de emisiuni care nu aduc rating și achiziția a 140 de mașini noi nouțe cu 6,3 milioane de euro, sunt realizările cele mai importante ale lui Săftoiu în cele 17 luni de când se află la cârma televiziunii.

La care se adaugă și deciziile luate pe șest, peste capul Consiliului de Administrație cât și sutele de mii de euro cheltuiți în zadar pentru deplasările în Las Vegas, Bruxelles, Paris, Roma, Madrid, Chișinău, Budapesta, Viena, Belgrad și Londra, pentru lansarea grilelor TVR. Banii au fost risipiți în van întrucât în seara lansării grilelor canalelor TVR,  audiența TVR 1 a fost pe locul 10 la nivel național.

În cărți pentru înlocuirea lui Săftoiu, sunt Lucia Hossu-Longin, Valentin Nicolau, Eugenia Vodă și Rareș Bogdan.

Claudiu Săftoiu a fost numit în funcția de director al TVR din data de 3 iulie 2012. Fiind reconfirmat pe post pe 26 octombrie 2012, de către Parlamentul României, ca urmare a deciziei Curți Constituționale din 26 septembrie care a hotărât că CA al televiziunii Române validat de Parlament pe 25 iunie era neconstituțional pentru că PDL nu avea niciun reprezentant.

Săftoiu a trimis o scrisoare Senatului și Camerei Deputaților, în care cere aprobarea raportului pe 2012.

Domnule Preşedinte al Senatului,

Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

Solicit dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii mele de responsabilităţile conferite prin Hotărârile Parlamentului României nr. 37/2012, respectiv nr. 40/2012, privind numirea consiliului de administraţie al Societăţii Române de Televiziune şi a preşedintelui acesteia.

Apelez la puterea Parlamentului României ca, prin votul său, să menţină în atribuţii organismul deliberativ al Televiziunii Publice, Consiliul de Administraţie şi astfel să evite o situaţie fără ieşire pentru Televiziunea Română prin respingerea Raportului de Activitate aferent anului 2012.

Consider necesare următoarele precizări:

–       imposibilitatea respectării tuturor obligaţiilor asumate în Programul de redresare economică a SRTv, aprobat prin Memorandumul Guvernului României;

–       neadoptarea, în decursul mandatului, a modificărilor legislative necesare pe textul legii de funcţionare a Societăţii Române de Televiziune, serviciu public de interes naţional, periclitând astfel nu doar implementarea planului de redresare economică în cuprinsul căreia există un capitol de lege ferenda,  ci şi difuzarea programelor sale;

–       neaprobarea, cu ocazia dezbaterilor şi adoptării Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, a amendamentelor condiţie sine qua non pentru revenirea SRTv în peisajul mediatic din Republica Moldova;

–       aducerea unei grave atingeri a drepturilor plătitorilor de taxă tv, prin afectarea posibilităţii de recepție a programului TVR2 al SRTv pentru publicul telespectator, prin Hotărârea Guvernului nr. 403/2013, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 400 din 3 iulie 2013 prin care se aprobă “Strategia privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național”.

Serviciul public de televiziune trebuie să beneficieze de toate mijloacele necesare, adaptate împrejurărilor, în vederea asigurării accesului direct, permanent şi fără distorsiuni la informaţiile şi mesajele destinate tuturor cetăţenilor prin transmisia semnalului pe cale terestră sau digital-terestră. Consecinţele stării de drept şi de fapt existente sunt legate de imposibilitatea televiziunii publice de a-şi îndeplini misiunea în condiţii de minimă normalitate, mai ales în contextul acestei perpetuate situaţii de criză. Astfel:

–          repetatele demersuri făcute pe durata mandatului nu au primit soluţionări concrete, doar responsabilizarea excesivă a conducerii deliberative şi executive a SRTv, astfel încât nicio propunere de amendare a legii nu a fost însuşită (în materia depolitizării, în materia redefinirii beneficiarilor serviciului public de televiziune, în materia dezvoltării organizaţionale);

–          conform indicatorilor bugetari comunicaţi şi susţinuţi recent de ministerul de resort, situaţia persistă – în formă atenuată doar prin artificiul redistribuirii interne –  şi în legea bugetului pentru anul 2014, fără să se fi acceptat măcar atât de necesara redefinire a capitolelor bugetare;

–          în calitate de ordonator principal de credite pentru fondurile alocate de la bugetul de stat pentru transportul de semnal am epuizat posibilităţile legale de a mă conforma recomandărilor primite în locul implicării responsabile din partea autorităţilor abilitate, strategia neoferind nicio soluţie alternativă, mai cu seamă pentru gospodăriile cu venituri mici şi mijlocii.

Mandatul preşedintelui director general al Societăţii Române de Televiziune nu se întinde până la asistarea la decizii care ar putea afecta dreptul constituţional la informaţie al tuturor cetăţenilor României faţă de care serviciul public de televiziune are nu doar obligaţii legale ci şi de natură morală. Nu am dreptul să-mi asum o conduită care să afecteze întreaga comunitate românească din ţară şi diaspora.

Mulţumesc colegilor din Consiliul de Administraţie, din Comitetul Director şi din întreaga corporaţie aducând călduroase mulţumiri tuturor celor care au contribuit la îndeplinirea responsabilitaţilor derivate din calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General al SRTv în această perioadă de grele încercări. Nu în ultimul rând, doresc să îmi exprim şi pe această cale compasiunea faţă de toate familiile care au fost afectate de disponibilizările din cadrul procesului de restructurare a TVR.

Claudiu SĂFTOIU,

Preşedinte-Director General”

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata