Breaking news

Campania „Dreptul la memorie” continuă cu „5 poveşti din comunism”

loading...

Vineri, 12 iunie, de la ora 19.00, pe TVR 2, puteţi urmări un nou episod cu titlul: 5 poveşti din comunism” – din cadrul campaniei Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti.

dreptul la memoriePaşca Alexa, ţăran din satul Aluniş, judetul Sălaj, a scris începând din 1974 o cronică a vieţii satului său în plină eră comunistă. Sunt 14 caiete de însemnări, o cronică frustă a perioadei în care ţărănimea a încercat să se acomodeze cu noua situaţie istorică.

În 1986, în plin regim totalitar, un tânăr de 24 de ani, din Bădăcin l-a comemorat, împreună cu un grup de prieteni, pe Iuliu Maniu. Pentru acest lucru, Ioan Pop sau “poetul” așa cum i se spunea, a fost bătut de miliție și urmărit sistematic de securitate. În 1990 a plecat din țară, apoi a revenit dar nu a regretat nicio clipă gestul său de revoltă împotriva absurdității comuniste. Pentru el, Iuliu Maniu este un model de viaţă.

În 1947, tineri din trei sate Văleni, Cristolţ şi Solona s-au reunit sub comanda unui personaj misterios, Ion Abăciței, cu intenția clară de a răsturna guvernul prosovietic de la București. Vârstele acestor tineri erau de 17 și 20 de ani. Toți au făcut ani grei de pușcărie. Au fost la canal, au cărat pietre cu cârca, au muncit până la epuizare.

Aceste câteva exemple arată, încă o dată, cât de nociv a fost comunismul. El a măcinat pe dinăuntru societatea românească, alterând tradițiile, mentalitățile, relațiile interumane. „Nimănui nu-i plăcea viaţa grea, înglodată în lipsuri, dar supravieţuirea în aceste condiţii devenea un mod de existenţă. Eram cu toţii mult prea preocupaţi să supravieţuim, încât uitasem că oamenii au în egală măsură nevoie de libertate şi adevăr, ca şi de hrană. Noi nu milităm pentru nimic altceva decât pentru dreptul copiilor noştri de a spune «nu», pentru dreptul fiecăruia de a fi ceea ce îşi doreşte să fie, pentru dreptul nostru la memorie”, spune Ruxandra Ţuchel, realizatoarea TVR a ediţiei din această săptămână.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata