Călușarii, primul documentar marca Digi World România

loading...

Digi World încheie anul 2014 în forță, cu un nou documentar producţie proprie, realizat cu sprijinul specialiştilor de la Muzeul Național al Țăranului Român.

calusarii - digi worldDigi World prezintă, duminică, 28 decembrie și duminică, 4 ianuarie, de la ora 20.00, producţia “Călușarii”. Toata lumea a auzit despre călușari, însă puțini știu că nu este vorba doar despre un dans, ci despre un ritual complex, ezoteric, păgân ale cărui mistere și faţete necunoscute Digi World își propune să le dezvăluie.

Prin intermediul producţiei Călușarii, difuzată în două părți, canalul de documentare din portofoliul RCS & RDS își doreşte să le arate celor de acasă povestea fascinantă a călușarilor, aceşti veritabili super-eroi, dar și istoria şi viitorul unui dans misterios și magic. Filmările au avut loc în mai multe zone din România, pe parcursul câtorva luni.

În prima parte a documentarului, difuzată duminică, 28 decembrie, de la ora 20.00, la Digi World, telespectatorii vor descoperi fațetele necunoscute ale călușului, ajutați de experți, coregrafi și etnologi precum Narcisa Știucă, Teodor Vasilescu sau Silvestru Petac. Echipa Digi World a filmat  trupe de călușari din Argeș și Dolj, conduse de vătafi legendari ca Petre Masala sau Nicolae Veleanu.

„Secretul la vârsta mea de 74 de ani, mi-e drag. Mi-e drag călușul. Eu când mă îmbrac în straiele astea călușărești nu mă doare niciun os. Mâine, când m-oi duce acasă mă îmbrac aşa, mă doare oasele. Da, mă doare oasele. Acu’ nu mă doare! Am jucat azi toată ziua, am jucat în Piteşti, în oraş, toata ziua, până la ora actuală…‟ spune vătaful Petre Masala.

„Înainte era altceva. Jucai in ziua de Rusalii, mai jucai luni, joi și duminica ailaltă iar. Dar acuma sunt cu serviciile, mai îți dă voie patronul să… ăla te ia repede scurt ce vrei, servici sau căluș? Dacă vrei căluș du-te cu călușul și de maine nu mai vii‟, completează Gheorghe Crănguș, un călușar în vârstă de 63 de ani de la Bârla.

Partea a doua a documentarului produs de Digi World, difuzată duminică, 4 ianuarie, de la ora 20.00, a fost realizată, alături de o echipă de cercetători de la Muzeul Național al Țăranului Român, în Bârla, judeţul Argeş, acolo unde căluşul este emblema comunei.

„În momente în care vezi că oamenii dispar, cum se întamplă cu nea Crivac, care a decedat între timp, ne dăm seama că, de fapt, este destul de importantă pentru că este un document. Mai mult decât faptul că e un document pe care noi, după aceea, îl păstrăm în arhiva MȚR, ci pentru că e un document, avem mărturia unui om care a fost foarte viu și foarte deschis, și, cumva, avem viziunea lui asupra obiceiului și cu trăirile spontane pe care le-a avut în momentele în care și-a amintit de timpurile în care era el vătaf si căluşar‟, spune Anamaria Iuga, cercetător în domeniul etnologiei la Muzeul Naţional al Țăranului Român.

769 0
loading...
No Comment

Lasă un comentariu

*

*