Breaking news

Adevăruri despre trecut, documentare despre istorie marca TVR

loading...

Documentarele istorice din seria Adevăruri despre trecut, pe care TVR 1 o lansează duminică, 15 martie, vor dezvălui cele mai bine păzite secrete ale epocii de aur. Realizatorii seriei pornesc la drum din budoarul „Ilenuţei tractorista” şi de la cele mai picante secrete ale „faraoanei” Elena Ceauşescu, apoi continuă cu poveşti adevărate despre munca patriotică şi blestemul repartiţiilor, dar va arăta telespectatorilor şi culisele fascinante ale prieteniei romano-chineze.

adevaruri despre trecut - tvrSeria va mai pune pe tapet viaţa „prinţişorului Nicu” şi va mai arăta cum a reuşit Ceauşescu să plătească datoria externă a ţării. Şi tot la Adevăruri despre trecut, vom afla ce se ascunde în subsolurile Casei Poporului precum şi istorii adevărate despre nenorocirile provocate de Decretul antiavort. În fiecare duminică, de la 14.30, TVR 1 aduce imagini şi infomaţii în premieră, despre trecut.

Pe scenariile scrise de prof. univ. Lavinia Betea, realizatorii Irina Luca, Sorana Stănescu, Roxana Tarhon, Raluca Rogojină şi Radu Dănilă vor îmbina imagini de arhivă, prezentate pentru prima dată în 26 de ani, cu imagini din prezent şi interviuri în exclusivitate cu oameni politici, foşti miniştri, foşti apropiaţi ai cuplului Ceauşescu, personaje care au acceptat pentru prima dată să apară public de la Revoluţie încoace. Seria de documentare Adevăruri despre trecut cuprinde în şirul poveştilor şi mărturiile unor oameni obişnuiţi în vieţile cărora s-au resimţit profund urmările deciziilor luate la nivel înalt.

Adevărurile despre trecut ies la iveală de duminică, 15 martie, când, la 14.30, la TVR 1, este programat episodul „Femeia. De la cratiţă la macara şi retur”, un documentar-amalgam de trăiri, stări şi poveşti cu tâlc. „De la femeia de aproape 80 de ani care a fost o singură dată în viaţa ei la coafor şi atunci doar pentru că şi-a ciuntit părul cu secera, până la Aurica-macaragista, de la mama-eroină care, la 63 de ani, are 11 copii, 24 de nepoţi şi un strănepot, până la femeia care a fost la un pas de moarte în urma unui avort-clandestin… episodul este un tablou al româncei unei epoci în care partidul nu doar că avea voie să-şi arunce ochii în viaţa de familie, ci dicta până şi ce avea să se întâmple sub plapumă”, ne spune realizatoarea acestui episod, Raluca Rogojină.

Seria de documentare va mai aborda subiecte precum: concediul la români, în epoca de aur; portret Nicu Ceauşescu; întâlnirile lui Ceauşescu cu capetele încoronate ale lumii; viaţa la ţară; cum a fost plătită datoria externă; dramele decretului antiavort; ce se ascunde în subsolurile Casei Poporului; reşedinţele familiei Ceauşescu; televiziunea în epoca de aur. Până la sfârşitul lunii iunie, echipa de realizatori va veni cu Adevăruri despre trecut în fiecare duminică, de la 14.30 şi în reluare, vinerea, de la 13.00, la TVR 1.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata