Breaking news

Despre minimalism ca stil de viata

loading...

Discutiile despre reciclare si refolosire sunt tot mai dese si mai incinse in zilele noastre. Deja nu mai putem sta pasivi la ceea ce se intampla in jurul nostru, la toata poluarea si risipa, caci ne afecteaza in mod direct.

A venit momentul sa ne schimbam perspectiva si sa privim aceasta planeta si tara, orasul si cartierul in care locuim ca pe casa noastra comuna pentru aceasta viata. Suntem cu totii responsabili de ceea ce se intampla aici, indiferent daca suntem producatori sau consumatori.

Ecologia merge mana in mana cu minimalismul. Daca reciclarea si actiunile ecologice depind de comunitatea in care locuiesti (de exemplu, daca sunt amenajate cutii de depozitare in locuri speciale pentru depunerea materialelor reciclabile), minimalismul depinde 100% numai de tine. Ceea ce faci la tine in casa te priveste personal si sta in puterea ta sa schimbi cate ceva.

Eu vin in imtampinarea ta cu cateva sfaturi care sa te ajute sa pornesti in aceasta directie sau sa prinzi mai mult avant:

  1. Afla motivatia din spatele acestei decizii. Scrie totul pe o hartie si tine-o la indemana pentru a o reciti atunci cand intampini dificultati inevitabile. Ai decis sa traiesti diferit fata de cei din jurul tau si cu siguranta, pe langa comentariile nesolicitate, vei da de obstacole.
  2. Gaseste-ti o noua comunitate. Crede-ma, atunci cand dai de greu, vei vrea sa ai cu cine sta de vorba, cu cine sa te sfatuiesti. Nu esti singur(a) pe acest drum si poti primi sfaturi si incurajare de la oameni care privesc viata din aceeasi perspectiva ca si tine.
  3. Opreste nebunia lucrurilor care intra in casa ta. Daca vrei sa nu iti petreci viata gestionand lucruri, spune stop acum. Fii constient(a) de ceea ce si cat consumi. Cred ca ai organizat pana acum in diverse cutii de depozitare ceea ce vrei sa pastrezi, ce vrei sa arunci si ce vrei sa donezi. Insa nu este suficient.Trage linie si decide sa te descurci cu ceea ce ai pastrat.
  4. Fii exemplu. Acesta este cel mai important pas pe care il poti face. Chiar daca iti vine sa te ocupi intai de jucariile copiilor si sa reorganizezi garderoba partenerului/ partenerei, nu incepe cu asta! Incepe cu tine insati/ insuti. In acest fel vei dobandi experienta, credibilitate si empatie cand ii vei ajuta sa isi gestioneze si ei lucrurile.
  5. Incepe cu o zona usoara si simpla de facut. Pate ca ideea de minimalism iti strange inima cand te gandesti la hainele tale sau alta zona sensibila din casa. Nu incepe cu asta, ci cu ceva mai simplu, cum ar fi bucataria sau baia. Impactul minimalismului are efect de bulgare de zapada. De indata ce vezi beneficiile muncii tale, vei castiga incredere si motivatie sa sapi mai adanc.

Sper ca aceste sfaturi sa te ajute sa faci schimbarile de stil de viata care sunt atat de evidente si inevitabile pentru a trai impreuna unii cu altii si in armonie cu Mama Natura.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata