Breaking news

CSM, INM și Curtea de Apel, reunite în Cartierul Justiției. Proiectul costă 270 milioane de euro

loading...
0 1

Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, Curtea de Apel Bucureşti, judecătoriile sectoarelor 2 şi 5, parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Institutul Naţional al Magistraturii și Şcoala Naţională de Grefieri vor funcționa în viitorul apropiat într-un complex numit Cartierul pentru Justiție ce va fi construit în București. Costurile acestui proiect se ridică la 270 de milioane de euro.

judecatorie medias - renovataMinistrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea și Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc au anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă, planurile de investiții în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de justiție din România.

Programul de infrastructură care cuprinde trei obiective. Toate aceste obiective de investiţii au fost realizate de Ministerul Justiţiei, împreună cu instituţiile din domeniul justiţiei. Prioritizarea şi stabilirea obiectivelor sunt realizate de către Ministerul Justiţiei. Obiectivul numărul unu se referă la programul naţional de consolidare a infrastructurii instanţelor de judecată aflate în municipiile reşedinţă de judeţ. Obiectivul numărul doi: construirea cartierului pentru justiţie în Bucureşti, un obiectiv major de investiţii. Şi obiectivul numărul trei: programul naţional pentru consolidarea infrastructurii sediilor de parchete aflate în municipiile reşedinţă de judeţ. Ca şi măsuri, reabilitarea şi sau extinderea sediilor existente ale instanţelor, construcţia de noi sedii de instanţe pentru instanţele care, în prezent, îşi desfăşoară activitatea în sedii improprii sau care sunt în spaţii închiriate, precum şi finalizarea lucrărilor de investiţii început în anii anteriori sau reparaţii capitale care sunt în derulare”, a declarat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a mai spus că: În plus faţă de acest program de investiţii, cu cele trei obiective, vor mai fi două programe importante din fonduri europene – reabilitarea termică pentru clădirile din infrastructura din Justiţie, pe care le vor indica cei de la Ministerul Justiţiei, şi, de asemenea, un program important, adaptarea infrastructurii IT la noile coduri şi la noi infrastructuri de instanţe, atât pentru a îndeplini angajamentele faţă de propriul sistem, cât şi faţă de partenerii europeni. Este vorba de un program finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă, pe următorul exerciţiu financiar, un program de peste 100 de milioane de euro. 

Programul de consolidare a infrastructurii instanţelor de judecată are, ca obiectiv principal, îmbunătăţirea infrastructurii sediilor instanţelor, prin reabilitarea sediilor acestora, dar şi execuţia unor noi sedii.

Robert Cazanciuc a ținut să precizeze: Codurile Penal și Civil, intrate în vigoare în interval de 2-3 ani de zile, nu se aplică doar la cele 4 instanţe aflate în programul Băncii Mondiale în momentul de faţă sau la cele 12 aflate în finanţare prin bugetul Ministerului Justiţiei, ci se aplică în toată ţara, în mod egal şi imediat. Asta înseamnă că Ministerul Justiţiei avea nevoie de o soluţie pentru a putea face investiţii, pentru a putea adapta infrastructura de instanţă în toate localităţile şi, în special, în capitalele de judeţ. Din păcate, în ultimii 10 ani de zile, inclusiv în programul cu Banca Mondială, au fost făcute foarte multe investiţii în instanţe mici, pe care acum nu ştim să le organizăm. Sper să obţin un vot favorabil în Parlament, domnule ministru, şi să reorganizăm puţin harta judiciară. Poate nu în formula pe care am propus-o Parlamentului, într-o formulă mai restrânsă, dar este o formulă de a duce resursele acolo unde este cu adevărat nevoie de ele, şi anume în capitalele de judeţ. Cum am ajuns la această listă de 24 de instanţe? Practic, noi în momentul de faţă am strâns toate solicitările venite de la toate instanţele, la care s-a adăugat, dacă vreţi, experienţa proprie a ministrului Justiţiei care a mers, cu excepţia a 3 capitale de judeţ, în toate tribunalele şi am stat de vorbă cu peste 1.000 de judecători, procurori, avocaţi. Am putut să văd în mod nemijlocit condiţiile de lucru, din păcate, de foarte multe ori jenante, şi nu trebuie să mergeţi decât lângă Bucureşti, la Buftea sau la Târgovişte, să vedeţi săli de judecată care n-au nicio legătură cu ideea de justiţie modernă. Singura formulă găsită a fost aceasta de a face un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării – şi mulţumesc domnului Liviu Dragnea pentru ideea avută, de a intra în programul Companiei Naţionale de Investiţii. Era singura noastră formulă ca să facem un program rapid la nivelul întregii ţări. Practic, am discutat cu membrii CSM, am luat fiecare capitală de judeţ, am văzut priorităţile. La finalul acestui proiect, toate capitalele de judeţ vor avea instanţe adaptate condiţiilor cerute de noile coduri, vor avea instanţe adaptate nevoilor magistraţilor, nevoilor cetăţenilor, toţi cetăţenii vor avea condiţii decente în care să aibă parte de un act de judecată. Cum spuneam, pe lângă bugetul Ministerului Justiţiei, o să avem proiecte în continuare în derulare cu Banca Mondială şi, probabil, vom prelungi acordul existent la finalul lunii martie, pentru a acoperi alte câteva instanţe. De asemenea, sperăm să încheiem un nou acord pentru ”Cartierul de Justiţie” din Bucureşti.

Cartierul pentru justiţie în Bucureşti care are, ca obiectiv principal, concentrarea într-un singur loc a unui număr mare de instituţii din cadrul sistemului judiciar, printre care colegii de la Justiţie au stabilit: Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, Curtea de Apel Bucureşti, judecătoriile sectoarelor 2 şi 5, parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri.

Programul naţional de consolidare al infrastructurii sediilor de parchete din municipiile reşedinţă de judeţ are, ca obiectiv, finalizarea lucrărilor de investiţie aflate în curs de execuţii sau construirea unor noi sedii acolo unde este cazul pentru parchet.

Pentru obiectivul numărul unu, suma este de 287 de milioane de euro. Este vorba de 24 de instanţe, noi sau reabilitate, 12 sedii de instanţă unde se vor efectua lucrări de reabilitare şi sau extindere şi 12 construcţii noi. Pentru obiectivele unde se vor efectua reparaţii capitale şi/sau extinderi sunt 12, în: Arad – extindere tribunal; Bistriţa Năsăud – extindere tribunal; Brăila – reparaţii capitală Palat de Justiţie; Reşiţa – extindere tribunal; Sfântu Gheorghe – reparaţie capitală Palat de Justiţie; Târgovişte – reparaţie capitală, plus extindere judecătorie; Târgu Jiu – extindere tribunal; Deva – reparaţie capitală tribunal, plus reparaţie capitală judecătorie; Târgu Mureş – reparaţie capitală, plus extindere Curtea de Apel, plus tribunal; Zalău – extindere Palat de Justiţie; Vaslui – reparaţie capitală judecătorie; Râmnicu Vâlcea – reparaţie capitală tribunal.

Construcţii noi – 12 obiective: Alba Iulia – tribunal; Bacău – judecătorie; Braşov – Curtea de Apel; Buzău – judecătorie; Galaţi – judecătorie; Buftea – Palat de Justiţie; Drobeta-Turnu Severin – Palat de Justiţie; Piatra Neamţ – Palat de Justiţie; Slatina – judecătorie; Suceava – judecătorie; Alexandria – Palat de Justiţie; Focşani – Palat de Justiţie. În primul lot, vor începe lucrările pentru obiectivele care au deja indicatorii tehnico-economici aprobaţi – şi este vorba de un lot cu o valoare de 75,5 milioane de euro, din care 15,5 milioane de euro cel puţin este suma programată pentru anul 2015, urmând ca, pe măsură ce se vor aproba indicatorii tehnico-economici la care se lucrează acum, să înceapă procedurile legale şi pentru celelalte obiective.

Cartierul pentru justiţie, a cărui valoare este estimată la 270 de milioane de euro, Ministerul Justiţiei este în discuţie şi cu Banca Mondială, pentru posibilitatea încheierii unui nou Acord pentru o valoare de 200 de milioane de euro, începând cu anul 2016, dar nu este singura variantă. Există un concept, un masterplan de la care încep efectiv toate procedurile şi elaborarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate pentru cartierul de justiţie.

Obiectivul trei, programul de consolidare a infrastructurii sediilor de parchete aflate în municipiile reşedinţă de judeţ: este vorba de 14 parchete noi sau reabilitate, cu o valoare de 18 milioane de euro; reabilitare şi extindere – un număr de 4; construcţie – 9-10. Cele 4 în reabilitare şi reparaţii capitale: Constanţa – reparaţii capitale Parchet de pe lângă Tribunalul Constanţa; Târgu Mureş – reparaţii capitale Parchet de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş; Ploieşti – Parchet de pe lângă Judecătoria Ploieşti, corpul B; Râmnicu Vâlcea – Parchet de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Obiective construcţii noi – 10 obiective – Parchetele de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Braşov, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Iaşi, Judecătoria Târgu-Jiu, Tribunalul Bacău, Tribunalul Bihor, Tribunalul Tulcea, Judecătoria Târgu-Mureş. Totalul pentru acest program de investiţii, care este stabilit prin memorandum să se desfăşoare pe parcursul a 5 ani, până în 2020, este de aproximativ 575 de milioane de euro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata