Breaking news

CSM îl sancționează a doua oară pe Băsescu pentru încălcarea independenței justiției

loading...
0 2

La o săptămână de când a fost sancționat de CSM pentru declarațiile făcute în dosarul Microsoft, Băsescu, este sancționat din nou de Conisliu, de astă dată pentru declarațiile cu privire la faptul că deciziile unor procurori erau controlate de un ziarist important.

basescu - digi 24Băsescu este acuzat pentru a doua oară consecutiv, în decurs de doar șapte zile de către CSM, că prin declarațiile făcute a încălcat independența justiției.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit că independenţa sistemului judiciar a fost încălcată de preşedintele Traian Băsescu, care a afirmat că “decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important”.

”S-a apreciat că, în cazul în care preşedintele României face afirmaţii publice referitoare la credibilitatea sistemului judiciar, manifestând neîncredere în independenţa şi imparţialitatea unor magistraţi, cu atât mai mult, ceilalţi cetăţeni implicaţi în desfăşurarea procedurilor judiciare, în calitate de părţi ori subiecţi procesuali, sunt influenţaţi să-şi piardă încrederea în justiţie. Din declaraţia preşedintelui şi din relaţiile furnizate de Parchetul instanţei supreme, DNA şi DIICOT “nu rezultă suficiente indicii care să conducă la identificarea procurorilor despre a căror conduită se face vorbire şi nici pentru verificarea veridicităţii susţinerilor domnului Traian Băsescu, nefiind posibilă sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori declanşarea procedurii de cercetare disciplinară faţă de aceşti procurori”.”, se arată în raportul Inspecției Judiciare.

CSM a apreciat că afirmaţiile lui Traian Băsescu au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

În 23 septembrie, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări în cazul declaraţiei făcute de preşedintele Traian Băsescu, potrivit căreia anumite “decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important”.

Pe 10 septembrie, Băsescu a declarat la B1 TV : Cazul Voiculescu este parte a sistemului îngenuncheat. Banii de la Crescent transferați, făcut un trust media, care este utilizat împotriva statului fără menajamente. Instituțiile care n-au fost obediente Varanului au fost pulverizate pur și simplu, fie că a fost vorba de DNA, de Înalta Curte, de DIICOT, de președinție, de SRI de multe ori. Deci, acesta este sistemul, reminiscențele vechi care s-au transferat, să știți, și generației noi și s-ar putea să vedeți cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important. Nu, nu voi merge mai departe.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata