Breaking news

CEDO respinge plângerea lui Adrian Năstase privind condamnarea din Trofeul Calității

loading...
0 2

CEDO a respins joi, plângerea formulată de Adrian Năstase în cazul condamnării sale din Trofeul Calității, în care reclama proceduri incorecte și încălcarea drepturilor omului.

adrian nastase - cedoCEDO a decis prin vot majoritar, că plângerea formulată de fostul premier român Adrian Năstase este inadmisibilă. Astfel că CEDO respinge plângerea lui Năstase cu privire la dosarul Trofeul Calității. Decizia instanţei de la Strasbourg este definitivă.

Adrian Năstase a reclamat faptul că verdictul dat împotriva sa, urmare a unor proceduri incorecte, condamnarea la închisoare şi consecinţele suferite în urma deciziei, precum imposibilitatea de a avea o viaţă normală de familie, pierderea carierei profesionale şi politice, dar şi reflectarea cazului său în media, au constituit “un tratament umilitor” şi au avut ca rezultat încercarea sa de a se sinucide.

Curtea a precizat că “existenţa unor presupuse proceduri incorecte” nu încalcă Art. 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului referitor la interzicerea torturii şi a tratamentelor degradante sau inumane.

CEDO a respins plângerea fostului premier privind lipsa unei instanţe “independente şi imparţiale”.

Adrian Năstase a susţinut că s-a încălcat Art. 6 al Convenţiei, întrucât nu a fost audiat de un tribunal independent şi imparţial, deoarece unul dintre judecătorii tribunalului de primă instanţă nu ar fi fost numit judecător prin decret prezidenţial. În opinia fostului premier, această practică ar submina legalitatea respectivei instanţe.

Curtea de la Strasbourg a decis că nu există “niciun fel de circumstanţe care să justifice îngrijorările domnului Năstase referitoare la transferul judecătorului în cauză din funcţia de procuror-şef de secţie al DNA în postul de judecător”. De asemenea, judecătorii europeni au stabilit că nu există temei pentru plângerea fostului premier privind “existenţa unei relaţii de subordonare sau dependenţă între Înalta Curte şi biroul Procurorului general“.

În ceea ce priveşte plângerea referitoare la faptul că Înalta Curte a audiat peste 700 de martori ai acuzării şi doar cinci ai apărării, CEDO a precizat că discrepanţa dintre numărul martorilor acuzării şi cei ai apărării nu dovedeşte faptul că Adrian Năstase a fost împiedicat să solicite martori, aşa cum au făcut procurorii.

CEDO a respins şi alte plângeri ale fostului premier Adrian Năstase, apreciind că sunt “nefondate” sau incompatibile cu dispoziţiile Convenţiei sau nu au fost epuizate toate căile de recurs interne.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, pe 20 iunie 2012, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calităţii”, în care era acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat la Preşedinția României.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata