Breaking news

CCR respinge contestația lui Funar în privința candidaturii lui Ponta

loading...

Victor Ponta poate candida liniștit la Preşedinţie. Curtea Constituţională a respins vineri, sesizarea depusă de Gheorghe Funar, pe marginea informațiilor vehiculate de Băsescu, cum că premierul ar fi ofițer sub acoperire.

ponta - funar - ccrGheorghe Funar, fost senator PRM, și actual candidat independent la alegerile prezidenţiale, a depus o sesizare la CCR, în care susținea că premierul este încă ofiţer acoperit şi nu are dreptul să candideze.

“Vă rog să verificați legalitatea candidaturii domnului Victor-Viorel Ponta care, în opinia mea, încalcă dispozițiile constituționale ale articolului 40 (alineatul 3), care prevede că ‘nu pot face parte din partide politice judecătorii Curții Constituționale, avocații poporului, magistrații, membrii activi ai armatei, polițiștii și alte categorii de funcționari publici stabilite prin lege organică’. (…) Vă solicit să adoptați o decizie referitoare la acest caz unic în istoria post-decembristă, la alegerile pentru funcția de Președinte al României. Vă rog, de asemenea, să-l citați ca martor pe domnul Traian Băsescu, Președintele României, autorul acestei dezvăluiri și să-i puneți în vedere dispozițiile art. 76 din Legea nr. 47/ 1992 care obligă autoritățile publice să comunice informațiile, documentele și actele pe care le dețin, cerute de Curtea Constituțională pentru realizarea atribuțiilor sale”, subliniază Gheorghe Funar în sesizarea făcută către CCR.

Gheorghe Funar, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat la Digi 24, că are informații potrivit cărora premierul Victor Ponta este “ofițer activ”.

Gheorghe Funar susține că a analizat “un pasaj din lege care precizează că în cazul cadrelor militare active, lor le este interzis să candideze. Eu astăzi pe surse am aflat, și dumneavoastră dispuneți de mai multe informații, că domnul Victor Viorel Ponta s-ar putea să fie ofiter activ în continuare. Dacă este așa, în baza legii din 1995, este interzis să candideze la funcția de președinte al României. Rămână Curtea să afle adevărul”.

“Victor Viorel Ponta nu spune dacă a fost, nu neagă acuzația transmisă în mass media de președintele Traian Băsescu. Nu spune am fost sau nu am fost, sau am fost numai în perioada 1997-2001, sau sunt și în prezent. Ne aflăm în campanie electorală, cetățenii trebuie să cunoască adevărul”, a spus Funar.

Vineri, judecătorii CCR, s-au reunit pentru a analiza contestația lui Gheorghe Funar și în urma deliberărilor, au decis cu 7-2, să respingă sesizarea fostului senator PRM.

„În ziua de 17 octombrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.f) din Constituţia României şi al art.38 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere contestaţia privind legalitatea candidaturii domnului Victor Viorel Ponta la alegerile pentru Președintele României din anul 2014, contestație formulată de domnul Gheorghe Funar. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins contestaţia formulată de domnul Gheorghe Funar privind legalitatea candidaturii domnului Victor Viorel Ponta la alegerile pentru Președintele României din anul 2014. Hotărârea este definitivă şi se comunică Biroului Electoral Central”, se arată în decizia CCR, remisă exclusivNEWS.ro.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata