Breaking news

Awdi Hassan și Awdi Mehdi, condamnați la închisoare în dosarul privatizării CFR Mesagerie

loading...
0 12

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât joi, ca AWDI HASSAN şi AWDI MEHDI la pedepsele rezultante de 8 ani închisoare, respectiv 6 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul privatizării CFR Mesagerie.

Awdi Hassan - Awdi MehdiLa aproape doi ani de când au fost trimiși în judecată de către DIICOT, Awdi Hassan și Awdi Mehdi au primit sentința definitivă pentru delapidarea CFR Mesagerie.

Prin decizia penală nr.1489 din 27.11.2014, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât următoarele: Condamnă pe inculpaţii AWDI HASSAN şi AWDI MEHDI la pedepsele rezultante de 8 ani închisoare, respectiv 6 ani şi 4 luni  închisoare şi interzicerea, pentru ambii inculpaţi  pe o durată de 5 ani, a drepturilor  de a fi ales într-o autoritate publică sau în orice altă funcţie, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a se afla pe teritoriul României, pentru săvârşirea  infracţiunilor de infracţiunilor de iniţiere, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. Prin aceeaşi decizie penală sunt respinse apelurile declarate de inculpaţii ISTANBOULY BASSAM ŞI BĂDEANU IORDAN împotriva Sentinţei penale nr.70/31.I.2014 a Tribunalului Bucureşti – Secţia a II-a penală, din Dosarul nr.49772/3/2012, prin care inculpatul  Istanbouly Bassam a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 5  ani închisoare iar inculpatul Bădeanu Iordan la  o pedeapsă  rezultantă de 3  ani şi 4  luni închisoare şi interzicerea pentru ambii inculpaţi a drepturilor de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea   infracţiunilor de iniţiere, constituire şi aderare la un grup infracţional, complicitate la  delapidare,  complicitate la  evaziune fiscală în cazul inculpatului Istanbouly Bassam, respectiv complicitate la  delapidare şi  complicitate la  evaziune fiscală in cazul inculpatului Bădeanu Iordan”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

În februarie 2014, Tribunalul București hotărâse ca cei doi libanezi să stea după gratii câte zece ani, și după executarea pedepselor să fie expulzați din România.

În decembrie 2012, procurorii DIICOT au dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor AWDI HASSAN, cetăţean libanez şi american, AWDI A. MEHDI, cetățean american, BĂDEANU IORDAN şi ISTANBOULY BASSAM, cetățean libanez, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave, prev. de art. 215 ind.1 alin. 1 și 2 C.p., evaziune fiscală, prev. de art. art. 9 alin. 1 lit. c și art. 9 alin. 2 din Legea 241/2005 şi spălarea banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002.

Inculpatii, având funcţii de conducere în cadrul SC EXPEDITIE, MESAGERIE, BAGAJE, COLETĂRIE, VALORI BĂNEŞTI ŞI CORESPONDENŢĂ „CFR Mesagerie” SA, precum şi în cadrul altor societăţi comerciale, au constituit o asociere infracţională în scopul delapidării SC „CFR Mesagerie” SA, prin însuşirea activelor patrimoniale de care dispunea societatea, dar şi în scopul sustragerii de la plata către bugetul de stat a impozitelor şi taxelor datorate de către această societate.

Intenţia membrilor grupării a fost aceea de a falimenta SC „CFR Mesagerie” SA, prin transferarea tuturor activelor către alte societăți comerciale pe care inculpaţii le controlau, astfel încât să nu se respecte obligațiile asumate prin contractul de privatizare al SC „CFR Mesagerie” SA precum şi în vederea obţinerii unor beneficii financiare substanţiale.

În acest scop, inculpaţii au procedat la încheierea de contracte fictive de prestări de servicii, o parte dintre acestea antedatate, în baza cărora au fost înregistrate în contabilitatea SC „CFR Mesagerie” SA facturi fiscale reprezentând cheltuieli având la bază operațiuni nereale, metodă prin care s-a realizat atât sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat cât şi însuşirea în mod nelegal a activului patrimonial al societăţii.

Acţionând în această modalitate, inculpaţii și-au însușit din patrimoniul SC „CFR Mesagerie” SA active în valoare de aproximativ 3.400.000 lei şi au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 380.000 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii DIICOT au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile si parti sociale detinute de catre inculpati la diverse societati comerciale.

Aceeaşi inculpaţi sunt cercetaţi de către D.I.I.C.O.T – Structura Centrală şi în dosarul privind privatizarea SC Rodipet SA.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata