Breaking news

Upsalite, materialul imposibil creat de suedezi cu o capacitate uriașă de absorbție a apei

loading...

Suedezii de la Universitatea Uppsala au creat un material extrem de poros pe care l-au denumit, “Upsalite”, care deţine noul record mondial în privinţa suprafeţei exterioare şi a capacităţii de absorbţie a apei.

upsaliteSupranumit “materialul imposibil”, Upsalite ar putea avea numeroase întrebuinţări şi aplicaţii, precum controlarea umidităţii în procesele utilizate de industria electronică şi cea farmaceutică şi absorbţia toxinelor după producerea unor catastrofe chimice.

În ciuda celor spuse de peste 100 de ani în literatura ştiinţifică, am descoperit că acest tip de carbonat de magneziu amorf poate fi obţinut printr-un proces foarte simplu, la o temperatură joasă„, a declarat coautorul studiului, Johan Gomez de la Torre, procesor de nanotehnologie şi materiale funcţionale la universitatea suedeză.

Savanţii au reuşit să obţină “upsalite” în 2011 prin barbotarea dioxidului de carbon într-o soluţie conţinând alcool. A fost însă nevoie de încă un an de analize şi de reajustări fine pentru a se asigura că au creat “materialul imposibil”.

“Upsalite” are cea mai mare suprafaţă măsurată pentru un carbonat metalic de origine terestră, potrivit universităţii suedeze. În plus, materialul are în structura sa numeroşi pori cu diametre care măsoară mai puţin de 10 nanometri.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata