Breaking news

Un grup de elevi au creat covorul magic ce produce energie

loading...

Cinci tineri au creat un covor magic care produce energie cu ajutorul forței de frecare statice. Invenția tehnologică a fost prezentată în cardul celei de-a șasea ediții Sci-tech Challenge, desfășurată în perioada 21 -23 aprilie la București.

covor magicÎntre 21 și 23 aprilie, peste 50 de elevi din nouă țări europene au participat la a șasea ediție anuală a SciTech Challenge, eveniment desfășurat anul acesta la București.

Participanții s-au calificat câștigând finala națională Sci-Tech Challenge în țările lor. Echipele de elevi au avut la dispoziție 24 de ore pentru a dezvolta o soluție inovatoare pentru organizarea concursului Eurovision 2015 cu o amprentă de carbon cât mai mică posibil.

Depășind barierele de limbă și culturale, liceenii au aplicat cunoștințele STEM, creativitatea și abilitățile lor antreprenoriale pentru a răspunde provocării.

Echipa câștigătoare, formată din Juliette Duval (Franța), Lauren Sillis (Belgia), Jack Francis (Marea Britanie), Mattia Fusetti (Italia) și Arkadiusz Przywecki (Polonia), a fost aleasă pentru spiritul de echipă, abilitățile de prezentare și ideea lor remarcabilă. Conceptul dezvoltat de ei,

”Covorul magic”, este o invenție tehnologică ce produce energie cu ajutorul forței de frecare statice.

Soluția tinerilor a fost să reducă numărul de persoane ce vor urmări concursul Eurovision de acasă, din fața televizorului și să-i determine să producă energie.

Echipa a sugerat montarea a 25 de ecrane mari în principalele piețe publice din Europa și a unor ”covoare magice” care să producă energie prin simpla prezență a spectatorilor.

”A fost cu adevărat o provocare faptul că a trebuit să cunosc și să lucrez în echipă cu elevi din alte țări, deci nu doar necunoscuți, ci și proveniți din alte culturi. De asemenea, a fost o provocare să alegem soluția cea mai potrivită, pentru că am avut multe idei bune. Cineva a sugerat să facem un proiect social, cineva a venit cu propunerea să ne gândim la trafic, iar până la urmă am decis să construim un sistem care să le îmbine pe toate”, a spus Jack Francis, elev din Marea Britanie și membru în echipa de pe locul I, care își dorește o carieră de inginer chimist.

Încurajarea tinerilor europeni către cariere în domeniile STEM este esențială pentru a asigura formarea de experți calificați și pregătiți pentru profesiile high-tech de care este nevoie pentru a rezolva provocările energetice ale viitorului.

Pentru a stimula această tendință, Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe și ExxonMobil derulează programul educațional Sci-Thech Challenge, ce inspiră tinerii să se orienteze către cariere în domenii STEM.

“Este crucial să creștem interesul și educația în domeniile STEM, nu numai pentru a reduce actualul decalaj de competențe din Europa, ci și pentru a consolida capacitatea tinerilor de a pătrunde pe piața locurilor de muncă ale viitorului”, a spus Caroline Jenner, CEO al JA-YE Europa.

Lansat în anul 2010, proiectul Sci-Tech Challenge invită tinerii cu vârste între 15 și 18 ani să abordeze provocările sociale și energetice prin metode științifice și tehnologice inovatoare. Programul anual a implicat până în prezent peste 1.500 de voluntari ExxonMobil și peste 45.000 de elevi din Europa.

În contextul în care Comisia Europeană subliniază necesitatea creșterii competențelor în discipline STEM, Sci-Tech Challenge încurajează tinerii europeni să-și construiască un viitor în aceste domenii. Implicând în proiect angajați experimentați cu rol de modele de carieră, ExxonMobil sprijină în mod activ tinerii să înțeleagă importanța vitală a competențelor STEM pentru profesii captivante, care vor ajuta omenirea să răspundă provocărilor energetice ale viitorului.

”Prin Sci-Tech ne propunem să inspirăm tinerii să se îndrepte către cariere în domeniile STEM. Noi credem că soluția pentru provocările energetice mondiale se află în tehnologie și inovare. Abilitățile STEM, inovarea și creativitatea sunt componente importante ale proiectului Sci-Tech și sunt abilități pe care studenții le folosesc să rezolve provocarea competiției”, a spus Susanne Huefner, coordonator regional de comunicare al ExxonMobil.

Junior Achievement – Young Enterprise Europa este cel mai mare furnizor de programe de educație antreprenorială din Europa, implicând peste 3,2 milioane de elevi din 39 de țări. JA-YE aduce împreună sectorul public și cel privat pentru a oferi tinerilor din învățamântul primar, gimnazial, liceal și universitar programe educaționale de calitate care să-i ajute să dobândească în mod practic cunoștințe despre companii, antreprenoriat, afaceri și economie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata