Breaking news

Dacă postezi melodii pe net, te alegi cu dosar penal

loading...

Internauții care postează pe site-uri melodii pentru a fi descrcate în mod gratuit se pot trezi cu poliția la uși și cu un dosar penal.

strongdcUtilizatorii de Internet care folosesc programe de filesharing şi pun la dispoziţia publicului melodii, riscă să se aleagă cu dosar penal, conform reprezentanţilor Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR), conform capital.ro.

Cumpărarea legală a unei melodii nu dă dreptul punerii la dispoziţie către public. Punerea la dispoziţie include utilizarea activă a unui cont de DC++ sau torrent pentru a partaja fişiere public pe Internet. Melodia cumpărată din surse legale aduce cu ea doar cu dreptul de a o asculta personal sau în cadrul familiei şi al cercului de prieteni, iar orice altă utilizare se plăteşte separat”, se arată într-un comunicat al AIMR.

Cel mai recent caz pedepsit pentru punerea la dispoziţia publicului de produse protejate de copyright, inclusiv muzică, prin DC++, a fost înregistrat în Cluj, iar utilizatorul  a achitat către AIMR, în ianuarie 2010, un prejudiciu de 10.000 de lei.

Cel mai recent caz de deschidere a urmăririi penale pentru infracţiune îl reprezintă un număr de 32 de utilizatori din Sibiu investigaţi în luna februarie 2010 pentru punerea la dispoziţie pe Internet (prin intermediul programelor de filesharing), fără acordul titularilor de drepturi, a unor colecţii importante de filme, muzică şi programe de calculator.

Pirateria pe Internet reprezintă fapta de a pune la dispoziţie (sub orice formă) înregistrări sonore asupra cărora nu se deţin drepturi, faptă ce este considerată infracţiune chiar dacă nu se dobândesc foloase materiale şi este reglementată de Art. 139 indice 8 din Legea 8/1996 modificată şi completată, cu directă referire la drepturile de autor şi conexe.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata