Breaking news

Chinezii au construit un super-computer

loading...

China îşi confirmă ambiţiile tehnologice pe scena internaţională, după ce a pus la punct un super-computer, care a fost clasificat ca fiind al doilea din lume.

super-computerAparatul, botezat Nebulae, realizat în centrul naţional de super-computere de la Shenzhen (sud), este capabil să opereze cu o viteză de 1,271 petaflops pe secundă, potrivit listei Top 500 (www.top500.org).

Un petaflop corespunde unui milion de miliarde de operaţiuni pe secundă. SUA ocupă mereu primul loc cu al lor super-computer Jaguar, sub egida Departamentului Energiei, şi ocupă peste jumătate din lista publicată cu ocazia unei conferinţe în Germania.

Totuşi, China are un total de 24 de computere, dintre care două aflate în primele zece locuri, cu super-computerul Tianhe-1 pe locul 7. Nebulae, construit de Dawning Information Industry Co., are o viteză teoretică, adică maximală, de 2,98 petaflops pe secundă, ceea ce face din el super-computerul cel mai rapid din lume. El este folosit pentru calcule ştiinţifice şi secvenţierea genelor, potrivit mediilor oficiale chineze. Super-computerele de pe lista Top 500 sunt clasificate după viteza de performanţă într-o încercare de referinţă. Dar înscrierea este voluntară, prin urmare nu toate computerele figurează aici.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata