Breaking news

Monumentul funerar, de la simbolistică la necesitate

loading...

Monumentul funerar poate fi considerat un manifest al durerii, o formă tacită, dar expresivă de a jeli, de a arăta durere, apreciere și stimă față de amintirea unei persoane. Acestea sunt menite să dăinuie în timp, să sfideze trecerea acestuia în neființă, să fie expresia eternității, așa cum se dorește să fie și amintirea celui ce nu mai este în această viață.

În plan mai pragmatic, ceea ce ține de monumente funerare Bucuresti sau pentru orice comunitate de orice religie, indiferent din ce colț de țară, se referă la o investiție ce încheie ciclul de pomeniri față de o persoană plecată din viața pământească. Cu alte cuvinte, devine o ultimă responsabilitate morală și creștină de amenajare a spațiului devenit loc de veci.

Istorie

Monumentele funerare cunosc și ele o evoluție de-a lungul timpului. Cele mai vechi datări despre acestea se remarcă prin anii 1883. Are legătură desigur cu cariera de marmură de la Ruşchiţa. Un alt punct important în popularitatea acestor monumente se remarcă la perioada post comunistă. În aceast interval de timp au apărut și carierele privatizate, având prelucrarea marmurei ca principală activitate.

Dar nu numai marmura este preferată pentru astfel de monumente. De fapt, granitul s-a dovedit a fi cu mult mai rezistent și este considerat a fi clasă superioară ca material. Și inscripționarea va fi una mai calitativă, astfel că monumentele funerare din granit sunt ceva mai scumpe. Sunt mai rezistente, ușor de întreținut și au varietate în ceea ce privește gama de culori.

Monumentele funerare – între trecut și prezent

Schimbările de-a lungul timpului nu țin numai de preferințe, ci și de evoluția în stil și maniere mai facile și eficiente de a sculpa monumentul. În trecut, acestea erau nu tocmai accesibile pentru că se realizau exclusiv cu tehnică manuală, cu dalta și ciocanul.

La ora actuală sunt metode mai variate de a lucra la un monument de acest gen. Polizoarele și diferitele unelte automate permit mișcări mai eficiente, precise și rapide pentru a decupa marmura sau granitul. Timpul aferent execuției a scăzut considerabil, ceea ce face ca cererea de astfel de monumente să fie una tot mai mare.

Ironic sau nu, marmura se poate sculpa mai mult, însă granitul nu și totuși are un preț mai mare. Asta  pentru că este mai compactă, nu permite sculpturi prea elaborate ci mai degrabă de suprafață, prin gravare suprafață. Însă pentru că nu dispunem de cariere de granit, prețul este automat mai mare, granitul fiind material de lux.

Ce forme se aleg

Din ecuație nu are cum să lipsească tocmai crucea, element central. Aceasta simbolizează credința și apartenența la cultul religios. Aceasta va înlocui crucea de lemn ce inițial o are defunctul la înmormântare. Mai apoi se alege o placă care acoperă mormântul, dacă acesta este integral lucrat, zidit. În caz contrar, se poate alege o sculptură dublată, pentru fiecare dintre cei doi înmormântați în acel loc – de regulă se referă la 2 persoane din familie, soț-soție, mamă-copil, în cazul locurilor de veci duble și nu individuale.

Ca și simboluri există liberă alegere despre cum să arate monumentul funerar. Unii aleg să includă o fotografie a defunctului și un text fie religios, fie poetic. Alții merg pe varianta de îngeri, porumbei sau alte elemente din această sferă. Un exemplu elocvent este monumentul Îngerului în Doliu, un înger căzut peste un mormânt, prezent în cimitirul protestanților din Roma. Este alegerea unui poet ca monument pentru mormântul soției.

Depinde și de spațiul de care dispune acel loc de veci, cât de generos este, cât și de bugetul celui care se ocupă de o astfel de investiție.

Pentru a oferi și o sursă de inspirație furnizorii se ocupă de regulă de cataloage de prezentare pe care le oferă celor interesați. Însă se realizează totul pe comandă, deci poate fi vorba de orice tip de cerere ca model.

Mai compacte sau mai opulente, monumentele funerare au început să apară tot mai mult prin cimitire. Este semn că cei rămași își doresc pentru rudele lor și pentru cei dragi plecați în lumea celor drepți o amintire unică. Fiind dispuși să plătească oricât pentru a realiza o imagine deosebită a locului de veci, cererea de astfel de monumente a crescut considerabil în ultimii ani.

Dogmele creștine și bisericești ne arată că bogăția nu are legătură cu viața de apoi. Însă în lumea pământească, o cinstire a amintirii celor plecați nu poate fi trecută cu vederea. Așadar un monument va fi însăși mărturia deplângerii nefericitului eveniment de trecere în neființă a unei persoane dragi.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata