Breaking news

Iată cum te poți îmbolnăvi în propria casă din cauza mizeriei

loading...

Casa este locul unde fiecare persoană își petrece o mare parte din timp. Din acest motiv, curățenia joacă un rol primordial, astfel încât căminul să nu devină o sursă de boală pentru oameni.

curatenie casaFără a beneficia de o curatenie zilnica în locuință, casa devine un adevărat pericol pentru sănătate. Aerul pe care îl respirăm între pereţii propriei locuinţe este plin de poluanţi şi de microorganisme care ne pun în pericol sănătatea.

Poluanţii care încarcă aerul casei sunt mulţi şi suficient de puternici pentru a declanşa reacţii alergice, rinite şi conjunctivite sau astm.

Aerul din casă este plin de substanţe toxice din fumul de ţigară ori din materialele de construcţie, din mobile, covoare, detergenţi şi tablouri, gaze emise de aparatura electronică (radon, monoxid de carbon etc.), părul animalelor de companie, mucegaiuri şi acarieni (gângănii microscopice, care hălăduiesc bine mersi în fiecare colţişor, şifonier, fotoliu ori saltea).

Poți însă să ai parte de un aer curat să sănătos recurgând la câteva lucruri simple și zilnice.

Deschide larg ferestrele

Indiferent de anotimp, aeriseşte toată casa cel puţin 10 minute dimineaţa şi alte 10 seara, înainte de culcare. Aerul din interior se va împrospăta, iar concentraţia de poluanţi din încăperi se va reduce considerabil.

Instalează în casă sisteme de filtrare a aerului

Un aparat modern de aer condiționat care reţine particulele nocive sau distruge, cu ajutorul razelor ultraviolete, bioaerosolii, este necesar în ziua de azi în fiecare cămin.

Și nu uita să schimbi periodic filtrele la aparatul de aer condiționat. Praful, fumul de țigară, polenul din aer, poate fi îndepărtat și cu ajutorul unui purificator de aer cu ozon.

Igiena la toaletă

Închide capacul vasului de toaletă în momentul în care tragi apa. Lăsând capacul ridicat, fiindcă germenii din vasul de toaletă vor fi pulverizaţi în aerul băii. Curăță ciuveta și cada după fiecare utilizare, și utilizează deodoranți de toaletă și susbstanțe dezinfectante.

Spală pernele şi pilota

Schimbarea aşternutului la sfârşit de săptămână este regulă generală, dar nu este însă de ajuns. Pernele devin în timp, adevărate depozite de microbi, pentru că se îmbibă cu transpiraţia noastră, cu lacrimile care se scurg involuntar în timpul somnului, cu stropii expulzaţi când strănutăm, plus scuamele de piele. Pernele trebuie spălate în maşină din trei în trei luni şi înlocuite anual. Lucru valabil şi pentru pilote.

Scapă de umezeală şi mucegai

O locuinţă cu umiditate crescută în aer, este sursă sigură de infecţii ORL şi alergii, fiindcă apa este mediul ideal pentru dezvoltarea germenilor şi a mucegaiurilor.

Pentru ca umezeala şi mucegaiul să nu mai recidiveze şi să ai pereţi, podele şi tavanuri uscate, profită de vremea caldă şi ţine ferestrele deschise cât mai mult.

Aeriseşte din nou după ce ai spălat rufe şi nu le usca în casă. Găteşte în vase acoperite cu capac, pune în funcţiune hota și dedschide ferestrele.

Sterge praful din casa

Pardoseala, covoarele și tapiţeriile trebuiesc aspirate cel puțin odată pe săptămână. Șterge la două zile, praful de pe mobilier, uşi şi ferestre folosind o lavetă umedă. Dacă ai copii mici sau animale de companie, e indicat să faci curăţenie chiar de două ori pe săptămână. Şi să renunţi, pe cât posibil, la covoare şi tapiţerii, pentru că se îmbibă cu praf şi păr.

Plante care purifică aerul

Plantele de apartament au proprietăţi antipoluante. Acestea absorb, odată cu aerul, şi microorganismele, pe care rădăcinile le convertesc în produse organice cu care planta se hrăneşte. Aerul purificat este apoi eliminat, în principal sub formă de oxigen, în timp ce compuşii nocivi sunt în mare parte asimilaţi.

În acelaşi timp, plantele “transpiră”, producând vapori de apă ce echilibrează umiditatea aerului din casă. S-a calculat chiar şi suprafaţa pe care acţionează benefic o singură plantă: 10 metri pătraţi. Cele mai performante plante la acest capitol sunt aloe vera şi filodendronul, care absorb 80- 90% din cantitatea de formaldehidă.

Dacă nu ai timp să faci toate astea în propria locuință, fie din lipsă de timp fie din alte motive, atunci soluția optimă este să apelezi la firme de curatenie care periodic, să vină la tine acasă și să-ți facă curatenie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata