Breaking news

Detalii şi utilizări ale motorului electric trifazat

loading...

Indiferent de utilizarea lor finală, foarte multe domenii contemporane au nevoie de motoare, fie că e vorba de cele de curent continuu sau de cele de curent alternativ. Acestea, la rândul lor, se împart în mai multe subcategorii.

motocicletaSă luăm spre exemplu motorul electric trifazat. Aceste tipuri de motoare sunt protejate complet de o carcasa care este fabricată din aluminiu sau din fontă, depinzând de gabarit – 56 – 100 din aluminiu şi 160 – 355 din fontă.

Absolut toate motoarele electrice trifazate sunt ventilate, au un rotor în scurtcircuit şi se află în conformitate cu ultimele standarde internaţionale.

Au o clasa de protecţie IP55, clasa de izolare F, un nivel scăzut al zgomotului, având şi regimul continuu de funcţionalitate S1.

Motoarele electrice sunt în doi, patru, şase sau opt poli, numărul acestora însemnând numărul total al rotatiilor pe minut, după cum se se vede:
– în doi poli, cu o turaţie între 2.800 rpm şi 3.000 rpm;
– în patru poli, având o turaţie între 1.400 rpm şi 1.500 rpm;
– în şase poli, cu turaţia între 900 rpm şi 1.000 rpm;
– în opt poli, turaţia aflându-se între 750 rpm şi 700 rpm.

Aceste motoare electrice trifazate au o varietate de aplicaţii: industrială, uz casnic, maşini unelte, pompe, compresoare, ventilatoare. Modelul ATR are o putere de 0,15 – 30 kW şi un gabarit de 71 – 250, având o putere progresivă în construcţie şi este compus din aluminiu sau fontă. Modelul AT, în schimb, are o putere de 0,25 – 55 kW, un gabarit de 80 – 250 şi este făcut din fontă.

Motorul electric trifazat ar trebui ales în funcţie de modelul în care va urmă să se amplasat şi de factorii care-l pot afecta (căldură prea mare, umiditate ridicată, praf, mediu coroziv etc). În cazul în care acţionat cu inverter, ar trebui să aflaţi de la un specialist dacă necesită ventilaţie.

Scăderea turaţiei la motor duce la scăderea ventilaţiei – de aceea, trebuie utilizat la puteri mai mici decât scrie pe cutie, dacă nu are ventilaţie auxiliară. Avantajul achiziţionării motoare electrice trifazate constă în faptul că puteţi discuta cu un specialist care vă va explică mai exact de ce tip de motor este nevoie în diferite spaţii.

Unele aplicaţii – ventilatoarele, de exemplu – necesită un cuplu mare de pornire. Ţinând cont de acest lucru se decide şi care este metodă de acţionare mai bună: pornirea directă, stea/triunghi ori inverterul. În unele situaţii, motorul trebuie supradimensionat pentru a nu duce la cedarea bobinajului în momentul pornirii.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata