Breaking news

Cum poti alfa ce performanță energetică are imobilul tau

loading...

Eficienta energetica a imobilului in care locuiesti este influentata de multi factori, atat interni, cat si externi. Elementele cele mai importante care influenteaza consumul energetic al unei cladiri sunt natura si grosimea materialelor de constructie, sistemul de incalzire, sistemul de ventilatie, suprafetele exterioare, orientare, etc.

Certificat energeticToate aceste elemente contribuie la „nota” pe care o primeste cladirea, in functie de consumul de energie stabilit – exista 6 clase energetice, incepand cu clasa superioara A, unde consumul este cel mai scazut, pana la clasa inferioara G, unde consumul este cel mai ridicat.

Majoritatea imobilelor care se situeaza intr-un bloc reabilitat au primit clasa energetica A, avand un consum energetic estimat mic, de pana la 125 de kWh/m2/an. Apartamentele care nu se afla in blocuri reabilitate, dar au sistem de incalzire centralizat, sau centrala termina (in apartament sau bloc) – pot primi categoria B sau C.

Locuitorii imobilelor de la ultimele etaje sau situate la capatul blocului vor observa probabil un consum de energie mai mare fata de ceilalti, deoarece acestea au suprafata de contact cu exteriorul mai mare, realizandu-se un transfer termic suplimentar fata de cel al apartamentelor de mijloc. La cele de la ultimul etaj, contactul cu exteriorul se face si prin intermediul teraselor, iar la cele de capat de bloc si prin peretii laterali ai blocului.

Cea mai eficienta si rapida metoda penru a afla consumul energetic al unei cladiri este prin obtinerea unui certificat energetic. Certificatul energetic este un document tehnic obligatoriu in cazul unei tranzacții imobiliare, care atesta eficienta energetica a imobilului. Practic, certificatul energetic stabileste consumul energetic si incadreaza cladirea intr-una din clasele energetice mentionate anterior.

Ce alte informatii poti afla prin intermediul certificatului energetic

-niveul de performanta al cladirii;

-consumul de apa calda, caldura si sistemul de iluminare;

-estimarea costurile de intretinere;

Certificatul energetic poate fi efectuat numai de catre un auditor energetic atestat!

 

loading...
1 Comentariu
  1. Farcas Gelu Danut spune

    Felicitari pentru acest articol foarte bine documentat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata