Breaking news

Cum alegi corect din gama variată de motoare electrice disponibile pe piață?

loading...

Cu o utilitate de necontestat, motoarele electrice și-au câștigat rapid o deosebită importanță pentru sectoare diverse de activitate. La momentul actual, nici nu ne-am putea închipui eficiența și randamentul oricărei activități fără ajutorul unui motor electric. Indiferent dacă este vorba despre un utilaj industrial, un sistem de ventilație, un echipament agricol sau unul de construcții, gama de motoare electrice disponibilă pe piață se adaptează oricărei cerințe.

braco-motoare-electriceÎnainte de a trece direct la cumpărarea unui motor electric trebuie însă avute în vedere câteva criterii importante. Cei mai importanți factori de decizie în selecția unui motor electric ne sunt prezentați de experții Braco MES – companie cu capital 100% românesc, producătoare de motoare electrice adaptate oricăror exigențe.

Tipul utilajelor alimentate, dar și rețeaua electrică ce alimentează clădirea sau locația unde acestea vor fi folosite vor determina tensiunea de alimentare la motoare electrice. În varianta standard, cele mai multe motoare electrice sunt monofazate, existând însă situații în care sunt necesare și cele trifazate. Necesarul proiectelor și aplicațiilor în care vor fi utilizate vor determina alegerea potrivită în acest sens.

Puterea oferită de motorul electric reprezintă un alt factor important în selecția acestuia. Privind din punct de vedere al raționalizării consumului de energie, un motor electric nu trebuie să fie nici subdimensionat, nici supradimensionat. În ambele cazuri consumul energetic va fi unul ridicat. Motoarele de putere mare au din start un consum mai ridicat, motiv pentru care nu trebuie alese în cazul în care aceleași sarcini ar putea fi duse la îndeplinire cu o variantă echivalentă de putere mai joasă.

În egală măsură, un motor electric de putere redusă va avea un consum mai ridicat de energie în cazul aplicațiilor mai ample, în încercarea de a oferi randamentul căutat. Pentru fiecare proiect cei care aleg din gama de motoare electrice disponibile pe piață vor trebui să cunoască foarte bine necesarul de putere, pentru a eficientiza consumul energetic și pentru a duce sarcinile vizate la bun sfârșit.

Turația constituie un alt factor esențial în alegerea motorului electric potrivit. Ca simplu exemplu, motorul electric destinat unei benzi transportoare sau unor scări rulante va funcționa la o turație mai joasă, spre deosebire de motorul electric necesar pentru un utilaj destinat prelucrării metalelor. Având în vedere acest considerent, doritorilor li se recomandă un plus de atenție și din acest punct de vedere, întrucât treptele de turație alese corespunzător influențează la rândul lor productivitatea și eficiența motoarelor electrice.

În ceea ce privește regimul de funcționare, la alegerea de motoare electrice se vor avea în vedere timpii de funcționare zilnici. Reluând exemplul anterior, scările rulante dintr-un mall funcționează pe parcursul întregii zile, în timp ce un utilaj de debitare a metalelor este activ doar câteva ore în decursul unei zile. Cunoașterea regimului de funcționare necesar este vitală în selecția tipului de motor electric potrivit.

Protecția împotriva factorilor de mediu, a suprasarcinilor sau a altor eventuale neajunsuri trebuie avută de asemenea în vedere. Sunt destul de dese cazurile în care unele motoare electrice alese incorect ajung să se defecteze datorită mediului cu umiditate ridicată în care acționează, a condițiilor de praf sau a factorilor externi cu potențial coroziv. Pentru a preveni asemenea defecțiuni, cei care caută să cumpere motoare electrice trebuie să se intereseze și de conformitatea acestora cu standardele în ceea ce privește protecția împotriva factorilor externi.

Ținând cont de toate elementele enumerate anterior, cu siguranță alegerea motorului electric potrivit va fi cu mult facilitată. Cu toate acestea, există însă unele situații în care motoarele electrice în variantă standard nu sunt potrivite cu cerințele unui anume proiect, utilaj sau sistem ce necesită acționare în această manieră. Ce poate fi făcut într-o asemenea situație? Specialiștii Braco MES, care ne-au furnizat și criteriile de selecție anterioare, oferă și alternativa realizării de motoare electrice personalizate, în serii scurte, adaptate perfect oricăror exigențe în materie de protecție, regim de funcționare, putere oferită, sistem de pornire, trepte de turație sau consum energetic.

Având în vedere diversitatea ridicată a tuturor mecanismelor, sistemelor și utilajelor acționate de motoare electrice, selecția celor potrivite prezintă o importanță deosebită, indiferent de domeniul de activitate. Criteriile menționate anterior, dar și posibilitatea realizării de motoare electrice complet personalizate, în serii scurte, oferă tuturor clienților șansa de a găsi soluția potrivită în gama variată de astfel de echipamente disponibile pe piață.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata