Breaking news

Ce trebuie să știi când alegi un generator de curent

loading...

Ce faci când o pană de curent îți întrerupe lucrările? Cum alimentezi cu energie electrică utilajele de care ai nevoie într-o zonă în care sistemul public nu este disponibil? La oricare din aceste întrebări, răspunsul este unul singur: optezi pentru un generator de curent.

tehnicbazar_8Ca oricare altă decizie pe care o vei lua, va trebui să te documentezi foarte bine înainte. Dacă nu ai mai fost pus în fața unei astfel de decizii, află că există câteva criterii de care va trebui să ții cont în alegerea unui generator de curent. Acestea se referă în principal la:

  • Puterea pe care o poate furniza generatorul de curent
  • Tensiunea oferita de acel generator de curent
  • Sistemul de pornire al generatorului de curent
  • Combustibilul utilizat pentru antrenarea motorului generatorului de curent
  • Regimul de lucru al generatorului de curent
  • Tipul carcasei generatorului de curent

Fiecare dintre aspectele enumerate mai sus cântăresc greu în decizia de achiziție, motiv pentru care am apelat la specialiștii tehnicbazar.ro pentru a afla mai multe detalii.

Puterea furnizată de un generator de curent

Aceasta este caracteristica cea mai importantă pentru dimensionarea corectă a unui generator de curent. La calculul puterii se va ține cont de puterea și tipul consumatorilor care vor fi alimentați cu ajutorul generatorului de curent.

Tipul consumatorilor este un aspect ce nu poate fi neglijat, întrucât există consumatori rezistivi și inductivi. Cei rezistivi nu consumă mai multă energie în momentul pornirii decât în timpul funcționării normale – de exemplu becuri cu filament, plite electrice, televizoare sau cuptoare electrice.

Pe de altă parte, consumatorii inductivi au o valoare mai mare a consumului în momentul pornirii decât cel din regim normal de funcționare. Pentru primul tip, este suficientă însumarea puterilor consumatorilor, iar pentru cel din urma, va trebui ținut cont și de curentul absorbit la pornire, în vederea dimensionării corecte a unui generator de curent.

Tensiunea oferită de generatorul de curent

În acest caz poți opta pentru două variante: generatoare de curent monofazate (230 Volți) și generatoare de curent trifazate (400 Volți).

Alegerea generatorului va fi făcută în acest caz în funcție de tipul consumatorilor ce necesită alimentare. Dacă este vorba doar de consumatori monofazați, se va alege un generator monofazat, iar dacă aplicațiile necesită alimentare trifazată, se va opta pentru un generator de curent trifazat.

Sistemul de pornire al generatorului de curent

Acest criteriu împarte generatoarele de curent în două categorii:

  • Generatoare de curent cu pornire la sfoară – pe același principiu cu cel de pornire al unei drujbe sau a unui motor de barcă, aceste generatoare au o greutate mai redusă și prețuri mai mici.
  • Generatoare de curent cu pornire la cheie (electrică) – în acest caz pornirea este similară cu cea a unui autoturism, iar avantajul este dat de ușurința în utilizare, un astfel de generator fiind pornit cu un minim de efort.
  • Generatoare de curent cu pornire automată – sunt utilizate de obicei în sectorul rezidențial, ca soluție de rezervă pentru alimentarea cu energie electrică, atunci când se înregistrează avarii sau sistări ale furnizării de curent din sistemul public.

Combustibilul folosit de generatorul de curent

Un generator de curent poate fi acționat de un motor diesel sau de unul pe benzina. Fiecare varianta prezinta avantaje, după cum poți vedea în cele ce urmează.

Generatorul de curent cu motor pe motorină are costuri de exploatare mai reduse în timp, pornește în orice condiții și poate fi automatizat, pentru a suplini întreruperile furnizării de curent menționate anterior.

Un generator de curent cu motor pe benzină are de obicei un preț mai redus, un nivel de zgomot mai mic, mobilitate sporită datorită greutății reduse, dar și dimensiuni mai mici.

Regimul de functionare al generatorului de curent

În acest caz decizia va fi luată ținând cont de utilizarea generatorului. Dacă va fi folosit doar ocazional, sau un număr de maxim 8-10 ore zilnic, alegerea ideală este un generator cu motor pe benzină.

Dacă generatorul este folosit peste 16 ore zilnic, fiind sursa principală de energie electrică, este mult mai rentabilă alegerea unui generator de curent cu motor diesel.

Carcasa generatorului de curent

Cum protecția unui astfel de utilaj se impune, trebuie cunoscut faptul că generatoarele de curent cu motor pe benzină nu au protecții suplimentare la intemperii, ceea ce înseamnă că trebuie ferite de umiditate excesivă, praf, ploaie sau ninsoare.

Pe de altă parte, generatoarele de curent cu motor diesel au de obicei dimensiuni mai mari și carcase ce permit instalarea lor fără probleme în aer liber, întrucât carcasa acestora asigură protecție la acțiunea factorilor de mediu.

Asigură-te că ai în vedere toate aceste elemente atunci când alegi generatorul de curent. Dacă tot nu știi ce generator de curent să alegi, poți apela oricând la ajutorul specialiștilor care ne-au oferit și aceste detalii. Datele de contact le poți găsi pe site-ul sus-menționat www.tehnicbazar.ro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata