Breaking news

Cat de utili sunt senzorii de parcare?

loading...

Echiparea unei masini cu senzori de parcare pe fata si/sau pe spate reduce foarte mult sansele de a fi implicat intr-o coliziune in spate.

Specialistii din industria sigurantei rutiere au spus ca echiparea unei masini cu senzori de parcare, camera video sau franare automata in caz de urgenta reduce cu 78% sansele ca aceasta sa fie impicata intr-o coliziune in timp ce da cu spatele. Poate ca sensorii de parcare nu par o necesitate, insa s-a demonstrat ca sunt eficienti in prevenirea coliziunii pe spate, lucru care se intampla in fiecare zi in parcarile aglomerate din tara. Desi ciocnirile pe spate duc foarte rar la accidentari serioase, ele pot fi costisitoare la atelierul de reparatii.

Foarte multe masini din orasele mari din Romania au un singur ocupant, soferul; in aceste conditii, el nu are la cine apela sa fie ghidat atunci cand face manevre in marsarier in conditii dificile (parcheaza intr-un loc ingust sau da cu spatele pe o strada aglomerata). In cazul unei ciocniri, pagubele sunt estimate la cateva mii de lei, in timp ce kiturile cu senzori de parcare au un pret convenabil pe termen lung, sunt usor de montat si foarte simplu de folosit.

Senzorii de parcare sunt localizati pe bara de protectie a masinii si ajuta soferul atunci cand parcheaza alaturi de sau langa alte masini sau obiecte (gard, stalpi, copaci, bordura inalta etc) emitand un sunet in interiorul masinii. Cu cat masina se apropie mai mult de obstacol, cu atat frecventa sunetului creste pana cand devine un ton continuu.

Majoritatea masinilor vin echipate cu senzori de parcare la modelul standard sau ca optiune si sunt un instrument foarte util in special pentru soferii care parcheaza in spatii inguste. Unele masini moderne au vizibilitate redusa datorita design-ului, asa ca senzorii de parcare pot fi utili in semnalizarea soferului unde sunt limitele masinii. Vestea cea buna este ca senzorii nu sunt scumpi de adaugat pe masina deja cumparata.

Daca alegi sa montezi senzori de parcare pe masina ta, indiferent de motiv, vei constata ca nu ai nevoie de asistenta. Ei se activeaza atunci cand bagi viteza in marsarier, cand apesi un buton pe bord sau cand te aproprii incet de un obstacol si detecteaza distanta fata de alte masini sau obiecte. Cand bipul emis de sezor devine un sunet continuu, este cazul sa te opresti pentru ca inseamna ca te-ai apropiat cat de mult s-a putut de un obiect fara sa il lovesti.

Cu siguranta ai vazut masini parcate in spatii inguste dintre copaci si te-ai intrebat cum au reusit; sau poate stii soferi care au trebuit sa imprumute masina unui prieten ori s-au intors de la o petrecere si sotia sau un amic a condus si a parcat masina. In toate aceste situatii, senzorii de parcare au fost salvatori si masina a fost parcata in siguranta.

Nu este nicio indoiala ca avand un ajutor la parcare instalat pe masina transforma parcarea intr-o manevra sigura si usoara, insa este important de retinut ca senzorii de parcare pe fata sau pe spate nu trebuie sa inlocuiasca judecata si decizia soferului aflat la volan. Senzorii sunt doar niste ajutoare, nu inlocuiesc abilitatile de condus si parcat. Nu uita sa te folosesti si de oglinzi si sa ai incredere in propria judecata.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata