Breaking news

Care sunt componentele de baza ale echipamentului individual de protectie?

loading...

Lucrul in industria grea presupune numeroase precautii, atat pentru cei care isi desfasoara activitatea zilnica in mediul respectiv, cat si pentru cei care doar vin in inspectie. Desi regulile sunt finisate in profunzime, in tara noastra se inregistreaza, in continuare, un numar alarmant al accidentelor la locul de munca, numar care ne propulseaza pe unul dintre primele locuri din Europa.

echipamente de protectieMotivele nu sunt dificil de intuit si se raporteaza la instructajul expeditiv, dar si la lipsa de informare pe care angajatorii si angajatii o manifesta in alegerea si purtarea echipamentelor de protectie.

Pornind de la aceasta problema reala a industriei romanesti, devine esential sa cunoasteti in profunzime componentele EIP-ul de care trebuie sa va ingrijiti inainte de a ajunge la job.

Protectia capului

Covarsitoare, avand in vedere faptul ca exista o sumedenie de materiale si obiecte care pot cadea de la inaltimi ( acoperisuri, schele,utilaje de transport). Casca de protectie este recomandata celor care isi desfasoara activitatea profesionala in domeniul constructiilor, riscul de accidentare fiind unul mult mai ridicat. Materialul din care trebuie sa fie confectionata este unul termoplastic. Pentru a se incadra in categoria celor ce respecta standardele europene, casca trebuie sa fie supusa unui test de greutate, care sa dovedeasca faptul ca rezista greutatilor de 5 kilograme, eliberate de la aproximativ un metru inaltime.

Tot in acasta categorie intra si ochelarii de protectie, care pot fi deopotriva unii “inchisi” – folositi in mediile in care lucratorii se confrunta cu fum, vapori toxici ori praf din belsug, fie unii deschisi – rolul lor fiind acela de a oferi protectie impotriva razelor ultraviolete. Mai mult decat atat, ne gandim si la mastile sau ecranele de protectie folosite in mediile de lucru in care protejarea intregii fete este esentiala, dar si la antifoane ori la castile de urechi. Cele din urma se utilizeaza in mediile industriale in care zgomotul depaseste pragul de 80 dB.

Protectia corpului

Conditiile de lucru au o influenta decisiva in alegerea EIP-ului. Un combinezon de protectie ne poate feri de agentii chimici si biologici prezenti in mediul in care lucram (compusi iritanti, substante caustice), in timp ce o salopeta poate fi mai mult decat folositoare pentru domeniile cu riscuri minime, asa cum ar fi atelierele si service-urile auto.

In completarea situatiilor deja precizate, amintim echipamentele care au rolul de a va proteja de pericolele de explozie ori electrocutare, echipamentul indispensabil in mediile cu temperaturi deosebit de reduse, dar si EIP-ul recomandat pentru pompieri. Toate aceste piese vestimentare trebuie sa respecte anumite norme, sa fie confectionate din tesaturi particulare, sa aiba cusaturi rezistente si sa nu diminueze mobilitatea purtatorului.

Un ultim exemplu de echipament global este cel reflextorizant, util pentru angajatii care lucreaza in preajma drumurilor publice, a cailor ferate ori a zonelor cu trafic intens.

Protectia membrelor

Mainile trebuie sa fie protejate cu ajutorul manusilor, ele fiind accesoriile ce ar trebui sa devina o bariera impotriva flacarilor, a gradului sporit de umiditate, a compusilor caustici sau a temperaturilor extreme. Cel mai important aspect pe care trebuie sa il urmariti este chiar ansamblul de pictograme care se regaseste pe designul manusii respective, el fiind graitor pentru eficienta si durata de viata a modelului.

Ajungand la membrele inferioare, voi trebuie sa acordati importanta cuvenita bocancilor de protectie. In momentul de fata, cei cu bombeu metalic sau compozit se afla in topul preferintelor producatorilor. Aceasta insusire omogena este completata fie de lamelele antiperforatie, fie de materialul ignifug ca tesatura principala, fie de izolatia lor electrica.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata