Breaking news

Vrei să dai un sens nou, creativ, conceptului de cultura generală? Citeşte Deştepţi.ro!

loading...

Deosebirea fundamentală între site-ul Deştepţi.ro şi alte site-uri de cultură generală, care prezintă informaţii din diverse domenii într-o manieră standard, adesea stufoasă, punând laolaltă o aglomerare de date, din care fiecare să extragă, dacă are suficientă răbdare, ceea ce este esenţial sau îl interesează, constă tocmai în modul de abordare a conceptului de cultură generală.

destepti-exclusivnews-1În secţiunile Cultură generală şi Invenţii şi descoperiri, temele articolelor, dar, mai ales, felul în care informaţia este comunicata cititorului mizează pe transmiterea de cunoştinţe care să poată fi conexate realităţii imediate, experienţelor personale, astfel încât fiecare să acceadă nu numai la o cunoaştere aplicată nevoilor sale, ci şi la una creativă, care să contureze un mod de a fi, de a înţelege lumea, să stimuleze în depăşirea unor limite sau stereotipii.

Cum a apărut internetul?!

destepti-exclusivnews-1

De exemplu, într-un articol referitor la Dezvoltarea reţelei mondiale de comunicaţii – Cum a apărut internetul, cititorul poate să afle nu numai care au fost etapele importante în evoluţia acestei tehnologii, din anii 1960, până în prezent, ci este provocat să se gândească şi la faptul că, deşi astăzi utilizarea Internetului a devenit un fapt comun, ceea ce vedem noi, utilizatorii obişnuiţi, este doar o mică parte a unei reţele uriaşe şi complicate.

Explorarea spaţiului dincolo de sistemul solar, Nanotehnologia, Codul de bare – invenţia care a revoluţionat vânzările, Computerul – o copie fără emoţii a creierului uman, Creierul uman capabil de ecolocaţie, Descoperirea bosonului Higgs, Particula lui Dumnezeu – un pas înainte pentru fizică cuantică etc. sunt numai câteva dintre miile de teme abordate pe site-ul enciclopedic, într-un stil care să incite la lectură şi la cunoaştere.

Particula lui Dumnezeu

destepti-exclusivnews-2

Cu siguranţă, mulţi cititori, fără a fi specialişti în domeniu, vor zăbovi puţin, vor medita, vor căuta ei înşişi răspunsuri, citind, să zicem, despre noile descoperiri din fizica cuantică, ce par a rescrie vechile teorii – “Dacă bosonul Higgs nu ar exista, materia nu ar exista. Iar teoria creării Universului din nimic intră și ea în discuție. Oficial, se știe că materia vizibilă din Univers reprezintă 4 %, celălalt procent de 96% fiind imposibil de perceput. Materia întunecată/ neagră nu este vizibilă cu ochiul liber sau cu telescopul, nefiind alcătuită prin urmare din neutroni, electroni sau protoni, particule fundamentale care denotă materia. Cu alte cuvinte, dacă bosonul lui Higgs nu ar exista, dacă nu ar da masă lucrurilor, Universul cum îl știm nu ar exista, deoarece lucrurile nu ar exista. Electronii nu ar fi putut fi ținuți uniți în atomi, zburând la viteza luminii”. Sau câţi dintre noi ştim ce înseamnă pareidolia, un cuvânt pe care dicţionarele nici nu îl consemnează, dar care se referă la “un fenomen pe care fiecare dintre noi îl experimentăm frecvent”.

Oenciclopedie stufoasă

destepti-exclusivnews-2

Citind portalul de cultură generală putem să aflăm şi o mulţime de lucruri despre aspecte aparent banale, dar care ascund, la rândul lor, o istorie şi nişte semnificaţii pe care, cunoscându-le şi integrându-le în comportamentul şi atitudinile noastre de fiecare zi, am deveni mai profunzi, mai conştienţi de faptul că orice, de la gesturi la obiecte, este purtător de sens. Câţi dintre noi ne-am gândi, purtând un inel, de exemplu, că degetul pe care este pus inelul ar indica ceva despre dorinţele noastre mai mult sau mai puţin conştientizate. Pe Deştepţi.ro poți citi despre simboluri si semnificația acestora.

Literatura, această “Cenuşăreasă” a timpurilor moderne, miturile, vechile civilizaţii, tradiţiile, istoria, religiile lumii, curiozităţi, enigme, muzică (remarcabil este, de exemplu, articolul despre Naşterea rockului şi influenţa sa în societate – de la blues-ul populaţiei de culoare la muzica de protest a generaţiilor neînţelese) etc., toate acestea şi multe alte subiecte ocupă, de asemenea, un loc important pe site-ul dedicat cunoașterii, fiind aduse în atenţia cititorului prin aspecte menite să provoace la lectură, la căutare, la aventură spirituală.

Fără îndoială, Deştepţi.ro, conceput pentru a veni în întâmpinarea curiozităţii, aşteptărilor şi pretenţiilor unor cititori inteligenţi, este un site-reper, de neignorat prin calitatea sa.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata