Breaking news

Sfaturi practice pentru alegerea unei uși metalice de calitate

loading...

Uşile metalice sunt cele mai sigure și se pretează pentru a fi montate atât la exterior cât și la interior, atât la case, blocuri, apartamente, cât și la birouri sau instituţii publice. Numai că alegerea unei uși metalice trebuie să fie făcută după anumite criterii în special tehnice.

usi metaliceUşile metalice sunt de mai multe tipuri: uşi metalice cu autocolant, uşi metalice placate cu panouri din MDF, CPL sau HDF şi uşi blindate. Diferenţele dintre ele sunt date de finisaj, grosimea tablei şi tipul de sistem de închidere antiefracţie.

Toate uşile metalice antiefracte izolează fonic şi termic şi trebuie să fie garantate de producător timp de 2 ani, așa cum prevede legea.

În funcție de locul unde vor fi montate ușile, interior sau exterior, acestea vor fi alese ținând cont de criterii precum: materialul din care este făcută ușa, sistemul de securitate, tipul de butuc, gradul de izolație fonică, dar și rezistența la intemperii.

Uşile metalice se pot monta şi la exterior, însă este necesară aplicarea unui panou din HDEX, o fibră de sticlă rezistenţă la intemperii.

Cele mai sigure uși metalice sunt cele acreditate de poliţie și certificate de organizaţiile ţărilor în care au fost produse.

Ușile metalice trebuie să aibă o izolare fonică și termică de până la 42 dB, și o rezistență la foc de 30 minute EI 30, EW 30.

La achiziţia unei uşi metalice, vânzătorul trebuie să ofere: garanţie pe uşa, garanţie pe montaj, garanţie pe sistemele de securitate potrivit normelor europene.

Produsele pe care le achiziţionaţi trebuie să aibă certificate separate de garanţie, certificat de provenienţă şi un certificat care să conţină confirmarea că acele produse sunt de “securitate”.

Alegerea sistemelor de siguranţă ale ușii metalice se face ținând cont de următoarele sfaturi:

– O uşă cu sistem de închidere multipunct, dotată cu un butuc de 20 ron, poate avea un timp de deschidere prin efracţie de 5 secunde, făcând inutil tot sistemul mecanic suplimentar.

– Închizătoarea şi balamalele uşii nu trebuie să aibă niciun cap de şurub sau alt sistem de prindere accesibil din exterior!

– Șuruburile de prindere în cazul şildurilor sau rozetelor trebuie să fie de minim metric 8 iar lungimea de înfiletare să fie mare

– Înfiletarea şurubului să fie cât mai adâncă

– Să aibă pastilă de protecţie a butucului

– cilindrii să aibă pini antigaurire – inserţii din oţel de duritate mare

– cilindrii să aibă sistem antirupere – tijă din oţel ce străbate cilindru de la un capăt la altul

– carcasa cilindrului să fie din oţel – cilindrii din alamă se rup foarte uşor

– pinii din interiorul cilindrului să fie din oţel sau dintr-un material foarte bun

– Uşile metalice trebuie să fie certificate antiefracţie, conform normelor europene EN 1627 şi EN 1630, agreate şi de Poliţia din România, conform legii nr. 333/2010, privind protecţia bunurilor, valorilor şi persoanelor.

Montarea ușilor metalice 

De preferat este bine să alegeți servicii profesionale de montaj usi metalice pentru a avea și garanția lucrării cât și siguranța că în caz de defectare a acesteia.

Uşile metalice nu se montează cu spumă poliuretanică! Întrucât siguranţa uşilor montate în acest mod, este aproape zero. Tocurile se strâmbă, iar yalele oricât de bune ar fi, ies din toc

La montaj să optaţi pentru varianta de umplere a tocurilor cu beton pentru a va feri de efracţia cu ajutorul răngii. Iar tocul uşii metalice se sudează de armătura zidului.

Uşile metalice se diferenţiază prin grosimea tablei din care sunt realizate, numărul de ramforsari din interior, prin formă tocului şi prin compoziţia interioară (spumă poliuretanică, vată minerală, etc).

În 90% din cazuri intrarea prin efracţie se face prin atacarea sistemelor de siguranţă existente pe uşă, în special prin ruperea butucului sau extragerea miezului acestuia, taiera suruburilor şildurilor sau rozetele exterioare.

După ruperea cilindrului(butucului) orice mecanism poate fi deschis extrem de simplu (exemplu: introducerea altui butuc, şurubelniţă, mâna, etc).

Supravegheaţi atent montarea uşii, o uşa montată necorespunzător va poate cauza multe neajunsuri: blocarea uşii prin forţarea permanentă a închizătorii, izolaţie termică slabă, costuri mari pentru înlocuirea uşii (demontarea presupune spargerea betonului în care a fost montat tocul uşii).

În caz de defectare a butucului yalei, deschidere/închidere defectuoasă, schimbarea sistemului de închidere al uşii, evaluarea nivelului de securitate al uşii, apelați la un lăcătuș mecanic autorizat de Poliţie.

Compania Gunnarr Servicii SRL, are o echipă de lăcătuși specializați în sisteme de închidere şi deblocări uşi. Informații suplimentare despre serviciile oferite de companie, găsiți pe site-ul www.montaj-usi.net.

Orice măsură preventivă sau de remediere a unei defecţiuni, are costuri mult mai mici dacă este efectuată la timp şi de către un specialist.

ATENȚIE!!! Nu există uşi metalice ieftine cu sisteme de închidere cu securitate de nivel mare. Așadar nu vă lăsați păcăliți de prețul redus al unei uși metalice. Căci s-ar putea să o cumpărați degeaba.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata