Breaking news

Sfaturi pentru alegerea motorului electric potrivit

loading...

Pentru alegerea unui motor electric potrivit, trebuie avute în vedere câteva aspecte, precum tensiunea, puterea şi viteza la care vor funcţiona electromotoarele.

motor electricTensiunea este determinată de tensiunea reţelei electrice de distribuţie ori a a instalaţiei electrice din clădirea în care este montat electromotorul. Este imperativ să se stabilească puterea electromotorului, deoarece acesta trebuie să aibă puterea egală ori apropiată de puterea de care este nevoie pentru o funcţionare normală a utilajului respectiv. Acest lucru nu se întâmplă doar din cauza preţului, să aibă o putere cât mai mare, depăşind-o pe cea necesară, ci mai ales asigurarea unui randament la care ar trebui să funcţioneze electromotorul.

Un electromotor supradimensionat nu va da un randament mare, consumând permanent pentru propriile sale nevoi energia electrica activa, dar şi reactivă, într-un procent mai mare decat cea pe care ar consuma-o un electromotor de o dimensiune mai mică.

De aceea, alegerea un motor electric cu o putere corespunzătoare este, astfel, şi o măsura de raţionalizare a consumului energiei electrice. Prin cunoaşterea cât mai exactă a regimului de lucru al utilajului care urmează să fie acţionat, se poate stabili cât mai sigur puterea şi caracteristica mecanică pe care ar trebui să o aibă un electromotor, referindu-se la variaţia vitezei de rotaţie în funcţie de sarcină.

Referitor la viteza pe care o are electromotorul, acesta trebuie să fie stabilită cât mai corect, având o influenţă asupra creşterii productivităţii utilajului care este acţionat, dar şi asupra dimensiunilor şi costurilor electromotorului. Este un fapt cunoscut faptul că în cazul unor viteze mai mici, costurile şi dimensiunile electromotoarelor sunt mai ridicate.

Pentru a se alege un motor electric trebuie să se ia în considerare şi tipul de constricţie al acestuia, deoarece trebuie să corespundă cu acele condiţii de lucru care sunt impuse de către mediul în care se va lucra – protejarea contra prafului, a umezelii, a acizilor, a gazelor şi altele. De aceea, există electromotoare de tip deschis, de tip închis şi antigrizutoase.

Luând în considerare diversitatea ridicată a mecanismelor şi a utilajelor care sunt acţionate de electromotoare, dar şi de regimurile de lucru foarte diferenţiate ale acestora, alegerea electromotorului cel mai potrivit pentru fiecare dintre acestea este un lucru destul de dificil, înca totuşi necesar.

Braco este o firmă românească înfiinţată în anul 1994. Această companie se ocupă cu producerea şi distribuirea de o gama variata de motoare electrice, diferite tipuri de ventilatoare industriale şi reductoare de turaţie.

Braco a reuşit să dezvolte o varietate mare de produse care acoperă o mare parte din aplicaţiile domestice şi industriale. Aceştia urmăresc mediul de funcţionalitate (temperatura, praful, umiditatea), acţionările (pornirea directă, inverter erc), cuplajul (direct, elastic etc), serviciile de funcţionare (continuu, intermitent etc). De aceea, un sector al firmei se ocupă doar de producţia unor motoare speciale, seria scurtă, pentru cazurile în care un motor standard nu este potrivit.

Departamentul ventilatoarelor de tip industrial se ocupă de producţia ventilatoarelor axiale, având diametre de până la 2000 mm, dar şi ventilatoare centrifugale cu presiune medie. Societatea produce ventilatoare industriale axiale care sunt intubate ori de perete, speciale ori standard. Compania distribuie şi reductoare de turaţie – melcate, coaxiale, ortogonale, planetare şi cu variatoare mecanice de turaţie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata