Breaking news

Rolul şi valoarea unui certificat energetic

loading...

Certificatul energetic nu mai este o noutate atunci când doreşti să cumperi, vinzi, închiriezi sau să reabilitezi o locuinţa. Deşi s-a făcut multă vâlvă în jurul lui, considerându-se că nu este decât o metodă de a da nişte bani în plus, în prezent, certificatul de performanţă energetică trebuie să existe alături de celelalte acte.

auditor energeticÎn plus, având în vedere rolul său – informează asupra performanţei energetice şi încadrează locuinţa într-o anumită clasă energetică – întocmirea unui certificat energetic este o necesitate, iar din 2013 orice anunţ imobiliar trebuie să includă informaţii şi despre aspectele energetice ale imobilului.

Documentul tehnic detaliază caracteristicile construcţiei şi ale instalaţiilor electrice, termice şi sanitare (încălzire, apă caldă de consum, climatizare, ventilare mecanică, iluminat artificial), ale clădirii sau imobilului cu o valabilitate de 10 ani de la dată eliberării.

Acest certificat energetic se eliberează pentru clădirile existente, dar şi pentru cele noi care se construiesc, se vând sau se închiriază.

Pentru emiterea certificatelor sunt necesare următoarele documente:
– plan de încadrare în zonă
– anul cinstructiei locuinţei
– reveleul apartamentului
– documente relevante pentru îmbunătăţirile aduse (termopane, centrală termică, calorifere, facturi curente…)

Certificatele energetice sunt eliberate de către o persoană autorizată, numită auditor energetic.

Există chiar o Asociaţie a Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România care a stabilit tarife orientative pentru eliberearea de certificate de performanţă energetică.

Preţurile pentru apartamente se percep în funcție de suprafaţă, dar fiecare auditor îşi stabileşte singur preţul.

Costel Stănescu, auditor energetic şi arhitect în Bucureşti are tarife plecând de la 140 de ron.

Ca şi concluzie, un certificat energetic vine în sprijinul consumatorilor permiţându-li-se să evalueze eficientă energetică a imobilului, clădirii pe care vor să o achiziţioneze sau să o închirieze.

În cazul în care acestea sunt eliberate de persoane autorizate şi respectă legea, atunci cu siguranţă că aceste documente vin în sprijinul consumatorilor.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata