Breaking news

Pregătirea mașinii pentru vacanța de vară. 6 sfaturi utile pentru mașina ta

loading...

Pregătirea mașinii pentru vacanță este o sarcină obligatorie pentru toți șoferii care au în plan luarea acesteia cu ei în vacanță. Verificarea tuturor pieselor auto, aprovizionarea cu produse consumabile necesare și trecerea printr-o verificare ITP sunt principalele puncte pe care trebuie să le bifezi înainte de aventurarea la drum.

pregatire masina vacantaPentru că vara este momentul când toata lumea părăsește orașul și pleacă în noi aventuri rutiere, articolul acesta este cât se poate de util, chiar înainte de a te apuca să îți împachetezi bagajul și să simți miros de vacanță.

Lista cu lucruri pentru bagajul propriei mașini

Este lesne de înțeles că mașina are nevoie de o verificare amanunțită. Prin această verificare, poți constata dacă mașina este pregătită pentru drumurile lungi și dacă nu prezintă nicio defecțiune.

Ce trebuie să verifici înainte de plecare?

 • Lichidul de răcire. Verifică dacă nivelul lichidului este cel indicat pe manualul de funcționare a mașinii. Dacă este scăzut, atunci completează-l cu tipul de antigel recomandat de producător. Dacă lichidul prezintă urme de uzură, atunci, cel mai sigur, este să îl schimbi cu unul nou.   
 • Uleiul. Completează uleiul auto cu cantitatea suficientă pentru a nu afecta motorul și foarte important să fie unul de calitate, preferabil cel specificat de producător.
 • Lichidul de frână și plăcuțele de frâna. Pentru a te asigura că sistemul de frânare funcționează conform reglementărilor de siguranță și securitate, este important să te asiguri că lichidul de frână a fost înlocuit și dacă nivelul este cel corespunzator drumului parcurs.
 • Farurile. În acest pas, trebuie să ai în vedere ștergerea sticlei de la faruri cu o soluție de curățare și dacă becurile cu halogen trebuie schimbate.  
 • Bujiile. De regulă, bujiile se schimba la un interval de 2 ani sau la maximum 300-400 km. În condițiile în care călătoriile tale sunt derulate pe kilometrii lungi, înlocuirea bujiilor este cu precădere importantă.
 • Anvelopele. În cazul anvelopelor, șoferul trebuie să țină cont de presiunea acestora, de înălțimea profilului și de gradul de uzură. Pentru a evita imobilizarea mașinii din cauza unei pane sau a unei explozii, este recomandat să schimbi anvelopele care prezintă crăpături sau umflături. Poți opta pentru anvelope vara Michelin. Sunt printre cele mai bune și sigure pentru vacanța ta.

Pentru a te bucura pe deplin de vacanță și pentru a te asigura că nu se va întâmpla niciun incident la sistemul tehnic al mașinii, este recomandat să treci printr-un service auto, pentru o verificare ITP, care să îți stabilească starea tuturor pieselor și să îți facă recomandările de rigoare. De asemenea, este important să îți pregătești mașina cu piese pentru cazuri de urgență, precum cârlige auto de remorcare, ulei de motor, lichide parbrize, anvelopă de rezervă sau lichid antigel. În aceeași măsură, pentru activități extra în timpul vacanței, poți lua cu tine și bicicleta. Un suport biciclete este util și pentru alte vacante, așadar investiția este cu atât mai bună.

Sursa foto: https://www.shutterstock.com

loading...
3 Comentarii
 1. Liviu spune

  ” . De regulă, bujiile se schimba la un interval de 2 ani sau la maximum 300-400 km ” PE BUNE ?!? TU TE AUZI CE ABERATII SPUI ? NU VREI SA SCHIMBAM TOATA MASINA O DATA PE LUNA ?

 2. Diana spune

  Bun articol, multumesc pentru sfaturi; cu toate ca bujii noi la fiecare 300 km ar insemna ca trebuie sa le schimb cam de 2 ori cu un dus-intors la mare 🙂

 3. Alexandru spune

  Foarte bun articol; niste lucruri importante de care trebuie sa tinem cont inainte de a pleca la drum lung fara a avea eventuale surprize neplacute.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata