Breaking news

O mică istorie a cuverturilor de pat

loading...

Cuverturile de pat, paturile sau pilotele sunt doar trei dintre elementele de pat care nu ar trebui sa lipseasca din niciun camin. Dar care este istoria acestora, cum au aparut si evoluat si care este motivul pentru care ar trebui sa ne achiztionam urmatorul set de cuverturi de pat de la Talis?

Prima data cand o curvertura de pat a fost documentata intr-o forma asemanatoare celei pe care o folosim in prezent a fost in anul 1340. Atunci, un englez pe nume Thomas Blanquette (de unde si eponimul in limba engleza „blanket”) a folosit lana pentru a tese o bucata dreptunghiulara de material care sa fie folosita pentru noptile reci. Lana era in momentul acela materialul cel mai potrivit pentru paturi datorita faptului ca putea retine caldura foarte bine, fapt ce o determina sa fie perfecta pentru uzul in anotimpul rece, dar era rezistenta si la foc.

Cu timpul, odata ce astfel de produse au devenit din ce in ce mai populare, lana a inceput sa fie inlocuita cu alte materiale, mai confortabile pentru piele, dar si mai ieftine precum bumbacul. In anumite zone ale planetei, paturile erau folosite si ca articole vestimentare. Chiar si in prezent putem observa amerindieni sau locuitori ai Americii de Sud inveliti intr-o patura, sau o variatie a acesteia sub numele de poncho sau zarape. Acestea sunt decorate cu culori vii, puternice si reprezinta adevarata simboluri ale statutului social.

In anul 1670, exploratorii si comerciantii francezi au realizat un adevarat comert cu importul si exportul de paturi realizate de catre amerindienii din zona Hudson a Statelor Unite si din zona de Sud a Canadei. Acestia din urma oferereau blanuri si paturi la schimb pentru diferite produse simple precum cutite, ace, margele si mai tarziu chiar si bani. Aduse in Europa, aceste blanuri au facut adevarata senzatie in randul nobilimii datorita modului exotic in care acestea erau decorate, al designului, dar si al rezistentei lor. Cu timpul, cuverturile, atat cele produse de catre amerindieni cat si cele produse de catre europeni si exportate pe noul continent au inceput sa devina principalul obiect de comert dintre cele doua lumi noi. Astfel, un simplu produs din material textil a inceput sa uneasca doua continente complet diferite si sa devina punctul de legatura dintre acestea.

Datorita modului uimitor prin care la sfarsitul secolului al 19-lea industria textila a evoluat, cuverturile au inceput, precum multe alte obiecte din comert, sa fie mai usor de produs. Acest fapt a permis comercializarea lor la scara larga si deschiderea de noi piete, dar si folosirea diferitor tipuri de materiale pentru realizarea lor. Lana si bumbacul au inceput sa devina mai usor de prelucrat, iar culorile vii si designurile indraznete au inceput sa decoreze paturile, cuverturile si pilotele din intreaga lume. In functie de modul in care acestea erau produse si de materialele utilizate, acestea au putut capata uzuri diferite si complexe.

In prezent, exista diferite tipuri de cuverturi si paturi, toate cu o utilitate diferita. Spre exemplu, exista in comert cuverturi rezistente, colorate uni, care pot fi amplasate pe diferite piese de mobilier. Acestea de obicei au un aspect compus si sunt deseori mai pufoase si elegante decat cele pe care le putem folosi spre exemplu in exterior pentru a ne incalzi pe terasa.

Exista de asemenea cuverturi care se folosesc exclusiv pentru picnicuri sau iesiri la iarba verde. Groase, impermeabile si cu un grad de rezistenta sporita care sa permita folosirea acestora de mai multe ori si care fie realizate dintr-un material care sa nu permita murdarirea acestora.

La Talis, veti putea gasi o adevarata pletora de cuverturi, paturi si pilote de inalta calitate pe care le veti putea folosi pentru a va feri de temperaturile scazute de afara sau sa va decorati piesele de mobilier. Desi in prezent paturile nu mai sunt atat de des folosite ca si articole vestimentare, puteti alege un model pe care sa il imbracati pe umeri de fiecare data cand temperatura din casa este scazuta, sau daca aveti obiceiul de a petrece nopti lungi citind pe terasa sau pe balcon. Indiferent de modul in care decideti sa utilizati o patura, la Talis veti putea sa regasiti produsul potrivit pentru nevoile dumneavoastra.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata