Breaking news

Mâncarea libaneză, o delicatesă din ce în ce mai prezentă în opţiunile culinare ale românilor

loading...

Bucătăria libaneză a devenit una dintre cele mai “râvnite” atunci când vine vorba de alegerea unei hrane sănătoase, rafinate şi foarte gustoase.

Makanek SandwichCu o tradiţie veche, mâncarea libaneză de astăzi îmbină în mod plăcut influenţe culinare otomane, egiptene, europene şi, în general, a tuturor civilizaţiilor care au trecut peste teritoriul Libanului modern.

Despre mâncarea libaneză şi influenţe

Bucătăria libaneză este o combinaţie a mai multor popoare, de aici şi diversitatea felurilor de mâncare în care se îmbină armonios influenţe occidentale şi orientale. Salate numeroase, prepararea aceluiaşi aliment sub diferite moduri.. sunt doar câteva dintre caracteristicile acestei bucătării. Se spune că mielul, baclavaua, iaurtul sunt de la otomani, uleiul de măsline de la greci, produsele de patiserie şi dulciurile, de la francezi…însă toate acestea sunt îmbogăţite cu condimente şi mirodenii tradiţionale care le fac unice schimbându-le gustul radical faţă de cel al culturii din care provin. Mâncărurile libaneze sunt un amestec de ingrediente, o bogăţie de arome, o combinaţie inedită de culori şi gusturi rafinate şi de neuitat.

În comparaţie cu meniul occidental, bucătăria libaneză este considerată mult mai sănătoasă, datorită faptului că se bazează pe carne uşoară, pește, legume proaspete, lactate şi ierburi aromatice care desăvârşesc gustul fiecărui fel de mâncare. Uleiul de măsline, orezul, crema de zahăr ars, croisantele şi fructele proaspete sunt ingrediente ce se regăsesc în meniurile specifice. În preparatele pe bază de carne veţi găsi doar vită, oaie, pui şi miel. Modul de preparare este şi el unul sănătos, astfel încât preparatele îşi păstrează proprietăţile, vitaminele şi mineralele. Preparatele sunt făcute pe grătar, sote sau coapte. Usturoiul şi uleiul de măsline se regăsesc în aproape toate felurile de mancare libaneza. Legumele se consumă crude, sotate sau murate. Untul şi smântâna se regăsesc mai mult în prepararea dulciurilor, iar sosurile sunt considerate garnituri la grătare din carne sau legume.

Modul de servire a mâncării libaneze

Pe lângă gusturile specifice, mâncarea libaneză se bucură şi de un mod original şi unic de servire. Cunoscut în lumea întreagă drept “mezze”, acesta constă într-o multitudine de preparate reci şi calde ce sunt servite în porţii mici, dar care reuşesc să acopere o masă întreagă. Humus, legume murate, piure de vinete, fructe de mare marinate la grătar, frigărui de carne şi o varietate de salate preparate proaspete pot alcătui un “mezze” apetisant. Există o vorba în cultura libaneză care spune că mâncarea este singurul lucru care-i uneşte pe libanezi. Poate din aceste motive, bucătăria libaneză este una dintre cele mai gustoase din lume şi cu o tradiţie atât de veche şi nouă în acelaşi timp.

Preferinţele românilor pentru gusturi exotice rafinate şi condimentate – gusturi total diferite de bucătăria românească – au făcut că mâncărurile libaneze să devină preferinţele acestora atunci când îşi doresc savoare şi originalitate.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata